Home » Hírek » Magyarország » Veszélyes karók a Balatonban: ezeken a helyeken szedik ki a vízből

Veszélyes karók a Balatonban: ezeken a helyeken szedik ki a vízből

Rengeteg fürdőzőkre veszélyes törött karó van a Balatonban. A nemkívánatos műtárgyakat a természetvédelmi őrszolgálat egyelőre csak három öbölből tudja kitakarítani.

Karók, csónakroncsok, illegális stégek, szemét – gyakran ezek borítják a Balaton védett öbleit. Belekezdett megtisztításukba kezdett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata. A testület vezetője, Fischer József a 180 percben elmondta, a probléma nem új keletű, azonban az őrszolgálat csak a szükséges vízi járművek beállítása és a munkatársak vízbiztonságának megszerzése után, 2011/12-től tud hathatósan szakmai kérdésekkel foglalkozni a tavon.

Az őrszolgálat-vezető azt is elmondta, a jogszabály nem tiltja karók leverését a Balatonba, a horgász kiviheti őket a nyílt vízre, és kikötheti hozzájuk a csónakját, de a pecázás után nem hagyhatja ott őket, vissza kell szállítania a partra. A szolgálat felmérése azt mutatja, hogy a karók felét folyamatosan használják a horgászok, állandóan le vannak szúrva; a műtárgyak másik feléről – karókon kívül régi stégekről vagy akár a vízre tett traktorgumikról –  nem tudni, mikor, hogyan kerültek a tóba és ki tette őket oda.

Ezek nem csak a természetben, illetve a látképben okoznak kárt. Mostanra olyan mennyiségű karó került a Balatonban, ami után kisebb csoda, hogy nem származott még belőle komolyabb baleset. A jég és a hullámzás ugyanis sok karót eltör, elferdít, és olykor épp hogy csak kiállnak a vízből vagy láthatatlanok a szörfözők, vitorlázók és fürdőzők számára – mondta Fischer József.

A nemzeti park munkatársai precedensként három területet jelöltek ki: a fokozottan védett Bozsai-öblöt, a védett Paloznaki-öblöt és a szintén védett Kerekedi-öblöt. Ezekben az előzetes felmérések szerint ötszáz, nem a vízbe való műtárgy van. Tihanynál a Bozsai-öböl kitakarítása már befejeződött, a másik kettő még hátravan. „Erőnkből egyelőre ennyire futja, és ezt a munkát augusztus végéig szeretnénk is befejezni” – mondta el a 180 percben Fischer József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkigazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának vezetője.

[Forrás: Kossuth rádió/hirado.hu]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria