Home » Hírek » Székelyföld » Zakariás Zoltán a Néppárt székelyudvarhelyi jelöltje

Zakariás Zoltán a Néppárt székelyudvarhelyi jelöltje

2016. 4. 12.
Megosztás:

2016. április 12-én sajtótájékoztató keretében került bemutatásra az Erdélyi Magyar Néppárt székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje és a párt új helyi elnöke.

Az április 4-én tartott helyi Közgyűlés Hajdó Csabát választotta a Néppárt székelyudvarhelyi szervezetének elnöki tisztségébe, miután Jakab Attila lemondott és az elkövetkezőkben Hargita megyei elnökként folytatja tevékenységét.

Hajdó Csaba elmondta: látnunk kell, hogy az eddigi városvezetés és a most induló RMDSZ jelölt ugyanabból a csapatból került ki, a szervezeten belüli személyes ellentétek és érdekek alakítják a viszonyokat, amihez a városlakóknak semmi közük, mégis ők isszák meg a levét Székelyudvarhely lemaradásának, és ebből elég volt.

Az új elnök úgy látja, hogy Székelyudvarhelynek egy teljesen más szemléletű városvezetésre van szüksége, amiben aktív szerepet kíván vállalni, ezért vállalta a tisztséget és indulni kíván az önkormányzati listán is.

Hosszas, hónapokon át tartó tárgyalássorozat végén eldőlt: az MPP helyi képviselőivel való együttműködési szándék – az MPP országos vezetése és az RMDSZ közötti megállapodás miatt – nem tud konkrét formát ölteni. Ezért az Erdélyi Magyar Néppárt tanácsosi listát és Zakariás Zoltán személyében polgármester-jelöltet indít a helyhatósági választásokon. Ettől függetlenül a Néppárt teljes mértékben együtt kíván dolgozni a nemzeti oldal másik pártjával, az MPP-vel, hiszen véleményük szerint a város érdeke messze felül kell múlja a pártérdekeket. Elismerve eddigi kiállását, tevékenységét támogatásukról biztosították Gálfi Árpádot és csapatát, javasolják, vállalja majd el az alpolgármesterséget.

Zakariás Zoltán személyében egy olyan integratív polgármestere lesz a városnak, aki nem bocsátkozik személyi- és politikai vitákba, hanem a város érdekében együtt tud működni a helyi és a megyei önkormányzattal is, pragmatikusan, a közös célok megvalósulásáért.

Zakariás Zoltán polgármester-jelölt elmondta, hogy négy éve tapasztalja azt, hogy a városvezetés nem kíván valós együttműködést kialakítani a városlakókkal. Véleménye szerint akkor tud fejlődni és előrelépni Székelyudvarhely, ha egy erős és megbízható Önkormányzata van. Ez csak úgy lehetséges, ha a valódi partnerséget alakítunk ki a városlakókkal, a helyi vállalkozókkal, a civil szféra képviselőivel és az egyházakkal is. Ennek érdekében közösen kell előkészíteni mindazon döntéseket, amelyek befolyásolják a felsorolt csoportok tevékenységét, törekedve azok segítésére és ezáltal javítva a jelenlegi már-már apátiába hajló közhangulatot.

Székelyudvarhelyt újra Székelyföld vezető városává kell tenni, mind a gazdasági tevékenység, mind a közösségi ügyek felvállalása és képviselete terén.

A sajtótájékoztató keretében elhangzott, hogy újszerű, nem csak a megszokott elképzelések és javaslatok fogják képezni a párt választási programját. Példaként említették a város forgalmát átszervező és felszabadító új autós, biciklis és gyalogos út létrehozását, a jelenlegi vasúti sínek mentén, amelynek feltétele a vonatállomás áthelyezése, ezáltal egy új közösségi központ alakulna ki a régi vonatállomás környékén.

Hasonló újszerű javaslatként egy IT ipari park létrehozást említették, amelynek megvalósítására reális esély van, és jelentős mértékben befolyásolja a magasan képzett fiatalok itthonmaradási lehetőségeit.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria