Home » Hírek » Székelyföld » Zakariás Zoltán: A pozsonyi csata üzenete: közösen ellen tudunk állni az elnyomásnak

Zakariás Zoltán: A pozsonyi csata üzenete: közösen ellen tudunk állni az elnyomásnak

2018. 7. 10.
Megosztás:

Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezetének elnöke, július 6-án elhelyezte az emlékezés koszorúját a pozsonyi csata 1111 évfordulója alkalmából. A megemlékezés a Kárpátok őre szobornál zajlott, Csíkcsomortánban. Beszédében elhangzott: a jelenlegi elnyomás leküzdéséért és a magyarellenes megnyilvánulások ellen, az erdélyi magyarságnak egy közösségként kell fellépnie. 

Zakariás Zoltán:  A pozsonyi csata üzenete: közösen ellen tudunk állni az elnyomásnak

„Az 1111 éve lezajlott pozsonyi csata legfőbb üzenete: együtt, közösen ellen tudunk állni az elnyomásnak, tudunk itthon olyan légkört teremteni, amelynek köszönhetően fiataljaink nem vándorolnak ki csalódottan hazánkból” – kezdte beszédét Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezetének elnöke. 

A néppárti politikus beszédében kihangsúlyozta: jelenleg is egy történelmi pillanat részesei vagyunk, amely a napjainkban zajló magyarellenes fellépések és visszaélésék elleni harcot jelenti. „Mikor 100 évvel ezelőtt Európa egységesen támadt a magyar nemzetre, az egységes fellépés nem valósult meg, és nemzeti katasztrófa lett az eredmény. Ma ismét össztámadásnak vagyunk kitéve. Anyaországunkat politikai és gazdasági eszközökkel támadja a neoliberális beállítottságú uniós vezetés. Minket, a székelységet minden eszközzel támad a végleges asszimilációban érdekelt román nemzetállam: bírósági döntésekkel államosítja a jogosan visszaigényelt Bánffy birtokokat, megtagadja a gyulafehérvári Battyáneum visszaszolgáltatását, egy, a sztálinista időket felidéző koncepciós per eredményeképpen terrorizmus vádjával börtönbe küld olyan székely fiatalokat, akik felemelték hangjukat a román elnyomás ellen” – hangsúlyozta Zakariás Zoltán. 

Az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezetének elnöke felhívta a figyelmet a nemzeti összetartozás szükségességére, amelynek a mindennapokban kell megnyilvánulnia a székely zászló használatában, a közös megmozdulásokon való részvételben. Ugyanakkor, hozzátette: a civil- és szakmai szervezetek a jogtiprások ellen azonnali hatállyal kell fellépjenek saját eszközeikkel, valamint, úgy a média, mint az online közösségi felületeken figyelemfelkeltő írásokkal, akciókkal kell tájékoztassák a közösséget a kialakult helyzetről. A néppárti politikus, a különböző politikai szervezetek kötelességeként, a közösséget ért inzultusok elleni hatékony, időbeni megoldás keresését emelte ki feladatként. Az önkormányzatoknak – tette hozzá – hasonlóan fontos szerepük van: a jövőbeli megmaradás zálogát jelentik, így saját megerősítésükön kell dolgozzanak. A jelenleg is zajló törvénymódosítások kapcsán elmondta: a törvényhozásban jelenlevő magyar képviselők kizárólag elvi- és szakmai alapon támogathatnak törvénytervezeteket, semmilyen háttéralku vagy pillanatnyi politikai taktikázás nem befolyásolhatja döntéseiket, főként ha adott tervezetek a korrupt vezetők mentését, nemzeti tartalékaink elprédálását, és a közösségeink gyengítését célozzák meg. 

„Ebben a veszélyhelyzetben senki nem engedheti meg magának, hogy önös érdekből vagy múltbeli sérelemből kiindulva megpróbálja a másikat ellehetetleníteni. A pozsonyi csatának az üzenete vezérelje mindannyiunk gondolkodását és cselekvését: ne engedjük megszerzett jogaink csorbítását” – zárta gondolatait az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezetének elnöke.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria