Home » Hírek » Országos » Zakariás Zoltán: „A román állam vegye figyelembe a magyar oktatáshoz való jogainkat!”

Zakariás Zoltán: „A román állam vegye figyelembe a magyar oktatáshoz való jogainkat!”

2018. 7. 26.
Megosztás:

Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezetének elnöke a Mi lesz veled, MOGYE? című kerekasztal-beszélgetésen vett részt a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Kós Károly Sátrában. A beszélgetésen elhangzott: a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem magyar oktatói minden adminisztratív lépést megtettek már a román igazságszolgáltatásban, így az ügy most már a politikum felelőssége.

Zakariás Zoltán: „A román állam vegye figyelembe a magyar oktatáshoz való jogainkat!”

Mint ismeretes a korábbiakban elfogadták a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem és a román tannyelvű Petru Maior Egyetem egyesüléséről szóló határozatot. Ez a döntés a magyar orvosi és gyógyszerészeti képzés teljes ellehetetlenítését jelenti, s egy újabb támadás az erdélyi magyar közösséggel szemben.

„Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közösen kéri a román állam törvényes eljárását a magyar orvosi- és gyógyszerészeti képzés biztosítása érdekében. Elvárjuk, tartsák be a magyar oktatásra vonatkozó törvényeket és tiszteljék a törvény által előírt jogainkat” – jelentette ki Zakariás. Az előadáson a néppárti politikus kiemelte: ha a magyar állam alternatívákat teremt a MOGYE-ügyének megoldásában, az nem jelenti azt, hogy az erdélyi magyar politikai szféra visszavonulhat. „Az erdélyi magyar és az anyaországi képviselet párhuzamosan kell fellépjen és küzdjön a magyar kisebbségi oktatásért. Tekintve, hogy az oktatók kimerítették az igazságszolgáltatás nyújtotta adminisztratív lépések lehetőségeit, a MOGYE helyzete pedig így már egy politikai ügy, s a politikumnak kell egyeztetnie és egy közös akcióterv mentén fellépnie az egyetem érdekében. Bízom benne, hogy erre mielőbb sor kerül” – jelentette ki Zakariás Zoltán.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria