Home » Hírek » Erdély » Zakariás Zoltás: Az 1989-es események óta nem volt példa ekkora méretű közösségi összefogásra

Zakariás Zoltás: Az 1989-es események óta nem volt példa ekkora méretű közösségi összefogásra

2013. 10. 29.
Megosztás:

Történelmi napként gondolhatunk majd a Székelyek Nagy Menetelésére – nyilatkozta Zakariás Zoltán október 29-én, kedden tartott sajtótájékoztatóján, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt udvarhelyszéki elnöke azért hívott össze, hogy köszönetét fejezze ki a szervezőknek és résztvevőknek egyaránt.

A bevezetőben Zakariás Zoltán elmondta, az 1989-es események óta nem volt példa ekkora méretű közösségi összefogásra, amelyért köszönetet mondott a szervezőknek, a résztvevőknek, akik akár autóbusszal, akár kisautóval megjelentek a menetelésen, de kiemelte azt is, köszönet illeti azokat a szervezeteket is, amelyek a világ bármely táján szolidaritási megmozdulásokat szerveztek.

Zakariás Zoltás: az 1989-es események óta nem volt példa ekkora méretű közösségi összefogásra

A szervezők 120 ezerre becsülik a Székelyek nagy menetelésén résztvevők számát, a Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében Székelyudvarhelyről 8, míg Udvarhelyszékről 10 autóbusz indult az eseményre. Szervezeteink előzetes megállapodás szerint Maksára irányította autóbuszait, de Udvarhelyszékről indultak autóbuszok Lemhénybe, Eresztevényre és Uzonba is.

A Nagy Meneteléssel kapcsolatos következtetéseket levonva megállapítható, hogy a közösségi cél, a nép akarata létezik, nem a szűk vezetői réteg hangoztatja csak Székelyföld autonómiájának szükségességét – hangsúlyozta Zakariás Zoltán. Ezt a megmozdulást a román kormány nem hagyhatja figyelmen kívül, és reméljük, minél hamarabb elkezdődik részükről is a párbeszéd. A pártok feletti összefogás, amely most megnyilvánult, bebizonyította azt, hogy fontos közösségi célok elérhetőek. Ha mindenki megfelelő bölcsességgel áll hozzá, akkor a jövőben sokkal hatékonyabban tudunk megnyilvánulni, mind közösségi mind politikai megmozdulásokon, mind például az Európai Parlamenti választásokon is – zárta Zakariás Zoltán.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria