Home » Hírek » Partium » 1956 mártírjára emlékeztek

1956 mártírjára emlékeztek

2016. 9. 13.
Megosztás:

Kárpát-medence szerte megkezdődtek az előkészületek az 56-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának megünneplésére. Ennek jegyében szombat délelőtt Érmihályfalvára érkezett Lezsák Sándor fideszes politikus, a Magyar Országgyűlés alelnöke is. Az eseményen jelen volt Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke is.

1956 mártírjára emlékeztek

Lezsák Sándor Sass Kálmán ’56-os mártír lelkész templomában tolmácsolta az anyaország üzenetét. Az Országgyűlés alelnöke többek között ígéretet tett az érmihályfalvi közösségnek egy Sass Kálmán-szoborra is (a Lakitelki Népfőiskola Alapítványon keresztül, illetve a magyar kormány és az Országgyűlés támogatásával), amelynek – Kovács Zoltán főgondnok szerint -, ha nem is köztéren, de a templomkertben megbecsült helyet találnak majd.

Zatykó Gyula a Néppárt vezetősége és tagsága nevében üdvözölte az anyaországi politikust, megköszönvén a nagylelkű felajánlást, és kitérve arra is, hogy Sass Kálmánt a román állam mindmáig nem mentette fel a hazaárulás vádja alól, így az elmúlt évtizedekben csak a helyi református gyülekezet ápolhatta méltóképpen emlékét. Hozzáfűzte: mind a mai napig érezni az 56-os idők idekövesedett “hagyatékát”, még ha finomabb formában is, ám megnyugtató, hogy mindezek ellenére sokan becsülik a tiszta, igaz szó értékét.

(A www.erinto.ro beszámolója nyomán)

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria