Home

Címke

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetei 2014. december 28-án, vasárnap este újévi fogadást szerveztek a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. Az ünnepség első felében évértékelő beszédek hangzottak el – zenei és irodalmi kitérőkkel –, majd baráti koccintásra került sor.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének küldöttgyűlésén, a résztvevő mintegy kétszáz  küldött ellenszavazat nélkül döntötte el: nem fogadja el Toró T. Tibor elnök és Szilágyi Zsolt alelnök lemondását. A testület abban is egyet értett, hogy az államelnök-választás második fordulójában Klaus Johannist, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjét támogatják, és az ő támogatására biztatják szavazóikat, szimpatizánsaikat is.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Arad megyei szervezetei az alábbi közös nyilatkozatot adták ki a Szabadság-szobor megrongálása ügyében. Az aradi Szabadság szobor szombat délelőtti meggyalázását felháborító magyarellenes provokációnak tartjuk.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Arad megyei szervezetei az alábbi közös nyilatkozatot adták ki a Szabadság-szobor megrongálása ügyében. Az aradi Szabadság szobor szombat délelőtti meggyalázását felháborító magyarellenes provokációnak tartjuk.

Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az utóbbi években többször is megkeresték Nagyvárad önkormányzatát, és személyesen Ilie Bolojan polgármestert azzal, hogy a kisebbségi nyelvhasználat részeként a város közterületeire tájékoztató, tehát nem hivatalos jelleggel kerüljenek ki a magyar nyelvű, hagyományos közterület-elnevezések is.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közös nagyváradi sajtótájékoztatóján válaszoltak Huszár István újonnan megválasztott RMDSZ-es alpolgármester sajtóban közzé tett felhívására, de a Szent László-szoborért indított aláírásgyűjtésről, az Olaszi-temetőről és Március 15-ről is szó esett. 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt szeretettel vár mindenkit nemzeti ünnepünkön, március 15-én a váradolaszi református templomba, ahol 10 órától Szászfalvi László csurgói lelkipásztor, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke hirdet igét hálaadó ünnepi istentisztelet keretében. 

Párbeszédre hívja Nagyvárad magyar és román lakosságát, a város elöljáróságát, és az RMDSZ-t az a civil csoportosulás, mely egy új Szent László-szobor főtéri elhelyezéséért indított aláírásgyűjtési akciót. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közbenjárásával egy lakossági fórumot hívnak össze jövő hét csütörtökre a városháza dísztermében.

Mint ismeretes, a Bihar megyei prefektúra intézményi keretei között működő névadásokat elbíráló bizottság éppen húsvét idején tette közzé indoklását, miért nem támogatja, hogy a városalapító Szent Lászlóról nevezzék el a Nagyvárad központjában található hidat. Ebben az áll: zavarná a román nemzeti egységet, ha egy magyar királyról kapná nevét a híd. 

Április 22-én előrehozott tisztújítást tartottak az Erdélyi Magyar Néppárt élesdi szervezeténél. A közgyűlés első felében Kálmán Gabriella régi-új elnök beszámolt a szervezet 2014-ben végzett tevékenységéről kihangsúlyozva: bár sokszor kemény akadályokba ütköztek, mégis sikeres évet zárhat a 2013. szeptember 3-án megalakult szervezet. Örömmel könyvelte el, hogy új tagokkal gyarapodtak és a szimpatizánsok száma is egyre nő. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria