Home » Hírek » Erdély » A Bihar megyei Néppárt Klaus Johannist támogatja a második fordulóban

A Bihar megyei Néppárt Klaus Johannist támogatja a második fordulóban

2014. 11. 12.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének küldöttgyűlésén, a résztvevő mintegy kétszáz küldött ellenszavazat nélkül döntötte el: nem fogadja el Toró T. Tibor elnök és Szilágyi Zsolt alelnök lemondását. A testület abban is egyet értett, hogy az államelnök-választás második fordulójában Klaus Johannist, a Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjét támogatják, és az ő támogatására biztatják szavazóikat, szimpatizánsaikat is.

A nagyváradi Polgármesteri Hivatal díszterme zsúfolásig megtelt a küldöttgyűlés alkalmából: nemcsak Bihar megyéből, hanem Szilágy, Szatmár és Arad megyéből is érkezett egy-egy négytagú küldöttség – ők megfigyelőkként vettek részt – így jelen voltak az említett megyék néppárti- és EMNT-elnökei is.

Zatykó Gyula, a Néppárt partiumi régióelnöke megyékre bontva elemezte a választási eredményeket figyelembe véve mind a Néppártra, mind az RMDSZ-re, mind a román jelöltekre leadott magyar szavazatokat, valamint ezeket összehasonlította a 2012-es választási eredményekkel is. A Néppárt meg tudta őrizni, sőt, sok helyen növelni is tudta szavazatokban mérhető támogatottságát, míg az RMDSZ országosan több mint százötvenezer szavazót veszített az elmúlt két esztendőben (Szatmár megyében például 25 ezret, Bihar megyében 30 ezret). Zatykó Gyula megállapította: sajnos az a 70 ezer partiumi magyar, aki már nem szavaz az RMDSZ-re, még nem szavaz az EMNP-re. Sokat kell bizonyítani még, hogy az emberek megbízzanak az új politikai erőben, és a bizalom megteremtése a helyi szervezeteken is múlik – mondta a régióelnök.

Csomortányi István Bihar megyei elnök helyzetértékelő beszédében úgy fogalmazott: bár az eredmények elmaradtak a várttól, nincs miért szégyenkeznie a Néppártnak, hiszen óriási munkát vállalt azzal a tabukat döntögető kampánnyal, melynek középpontjában az autonómia, a föderalizmus és az erdélyi értékek felvállalása állt a jelenlegi Bukarest központú korrupt politikával szemben. Annak az okát kell felmérni, hogy miért szavaztak nagyon sokan inkább román pártokra az Érmelléken vagy Nagyváradon, mintsem hogy valamelyik magyar jelöltet támogassák. Véleménye szerint ez egy olyan pofon az úgynevezett magyar érdekképviseletnek, melyet nem hagyhat figyelmen kívül. Úgy értékelte: a Néppárt megkerülhetetlen tényezővé vált Bihar megyében, így a nagyobbik magyar politikai párt kénytelen lesz változtatni azon a magatartásán, hogy minden román párttal hajlandó tárgyalni csak a második erőt jelentő magyar politikai szervezettel nem.

A küldöttgyűlésen jelen lévő Toró T. Tibor beszédében magyarázattal szolgált: miért döntöttek úgy Szilágyi Zsolttal, hogy felajánlják lemondásukat. Mint mondta: a Néppárt nem vallott kudarcot a választáson, hiszen céljainak java részét sikerült teljesíteni, azonban a várt áttörő siker elmaradt. A Néppárt nem felelősség és felelősök nélküli párt, éppen ezért annak vezetői természetesnek tartják, hogy vállalják a felelősséget az elért eredményekért is. Toró arra kérte a jelenlévőket, hogy tartsanak önvizsgálatot, megtettek-e mindent a nagyobb siker érdekében, a jövőre vonatkozóan pedig a megújulást szorgalmazta. Szemléletmód-váltásra van szükség, nagyobb hangsúlyt kell fektetni az önkormányzati munkára és a szakpolitikákra. Végül elmondta: erőt nyert abból, hogy az elszánt, tettre kész tekintetekben azt látja, a bihariak akarják a folytatást.

A találkozó második felében a küldöttek kaptak szót. A területi szervezetek képviselői ismertették álláspontjukat, és elmondták javaslataikat.

Végül a bihari küldöttgyűlés négy tartózkodás mellett és ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy a Néppárt Bihar megyei szervezete az elnökválasztás második fordulójában Klaus Johannist, a keresztény-liberális koalíció jelöltjét fogja támogatni, valamint egyhangúlag, ellenszavazat nélkül döntött az országos választmány összehívásáról és arról, hogy az országos választmányon nem fogadják el Toró T. Tibor elnök és Szilágyi Zsolt alelnök lemondását.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria