Home » Hírek » Közép-Erdély » Állítsuk meg a mákófalvi kultúrotthon visszaállamosítását!

Állítsuk meg a mákófalvi kultúrotthon visszaállamosítását!

2017. 6. 13.
Megosztás:

Kós Károly által tervezett kultúrotthont játszana át a román állam kezére az RMDSZ-es alpolgármester a Kolozs megyei Mákófalván. A színmagyar faluban lévő református egyház tulajdonába lévő épületet 500 lejért venné meg a román többségű önkormányzat.

A 2017. június 13-i Egeres községi önkormányzati ülésének napirendjén szerepel a mákófalvi kultúrotthon megvásárlása. Both György alpolgármester javaslatára 500 lejért akarják megvenni a mákófalvi református egyház 1947-ben államosított majd 2000-ben visszaigényelt és visszaszolgáltatott kultúrotthonát. 

Az épületet az 1930-as években Kós Károly tervezte, 1937-ben került a helyi református egyház tulajdonába, jelenleg viszonylag jó állapotban van. A jelenlegi RMDSZ-es alpolgármester, aki egyidőben református gondnok is volt, tudatos félrevezetéssel meggyőzte a mákófalvi presbitériumot, hogy az épületet a felújítás érdekében el kell adni a helyi önkormányzatnak. 

A Néppárt határozottan ellenzi a helyi közösség egyházi vagyonának elherdálását, éppen ezért felszólítjuk az egeresi RMDSZ-es tanácsosokat, ne támogassák a kultúrotthon visszaállamosítását!

 

Péntek Levente, 

az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei alelnöke,

Egeres községi önkormányzati tanácsos

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria