Home » Hírek » Partium » Bihariak Budapesten

Bihariak Budapesten

2015. 6. 24.
Megosztás:

Közel 60 Bihar megyei személy vett részt az Erdélyi Magyar Néppárt által szervezett budapesti kiránduláson. A június 20-án megszervezett utazás résztvevői meglátogatták az Országházat, a Fővárosi Állatkertet, majd a belváros megtekintése után indultak vissza Bihar megyébe.

Bihariak Budapesten

A kezdeti rossz idő ellenére is jókedvű társaság délelőtt érkezett a magyar fővárosba, ahol elsőként az Országház épületét tekintették meg. A szervezett látogatásnak köszönhetően nem csak az épület belsejét, a főlépcsőt, a kupola- és felsőházi termet láthatták a résztvevők, de szemtanúi lehettek az őrségváltásnak is. A XIX. század végén épült impozáns Országház látványa lenyűgözte a látogatókat: a gazdagon díszített belső terek, s a magyarság egységét szimbolizáló festmények és szobrok megtekintése után a bihariaknak alkalmuk nyílt leróni tiszteletüket a Szent Korona előtt is, melyet 2000 óta az Országház kupolatermében őriznek.

A Hősök tere és a Városliget meglátogatása után a Fővárosi Állatkerthez érkezett a bihari csoport. A nagymúltú intézmény előtt gólyalábas mutatványosok produkcióját láthatták, majd az Állatkert lakóit látogatták meg. A csoport tagjainak alkalmuk volt rá, hogy alaposan körbejárják az Állatkertet, majd a nap végén a Budapesthez közeli Monoron látták vendégül a partiumiakat.

A hazafelé vezető úton mindenki beszámolt élményeiről, a szervezők pedig ígéretet tettek arra, hogy hamarosan folytatása lesz a most megszervezésre került rövid kirándulásnak.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria