Home » Hírek » Partium » Csomortányi: „Terrorista módszerekkel, gyerekeket használ fedezékként egy politikai háborúban az RMDSZ”

Csomortányi: „Terrorista módszerekkel, gyerekeket használ fedezékként egy politikai háborúban az RMDSZ”

2018. 7. 31.
Megosztás:

Sajtótájékoztatót tartott Nagyváradon Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke. Az értekezleten szó volt az Ady Endre Líceum, valamint a Szacsvay Imre Általános Iskola körüli botrányról, melynek kapcsán a politikus elmondta: az RMDSZ és az PSD etnikai konfliktust igyekszik szítani azért, hogy elfedjék az elmúlt két év sikertelenségeit, s ehhez – arab terroristákra jellemző módszerekkel – a diákságot, a gyermekeket is felhasználják.

Csomortányi: „Terrorista módszerekkel, gyerekeket használ fedezékként egy politikai háborúban az RMDSZ”

 „Mielőtt rátérnénk a kialakult helyzet részletesebb elemzésére, fontos leszögeznünk: a helyi PNL és az RMDSZ-PSD koalíció között már második éve zajlik egy borzasztóan káros háború. Ennek oka, hogy az önkormányzati választásokat követően az RMDSZ koalícióra lépett a szocialistákkal – átverve a liberálisokat. Úgy tűnik, az RMDSZ árulását nem bocsájtották meg, s ennek a teljes nagyváradi magyar közösség issza meg a levét” – hangsúlyozta Csomortányi István. A Néppárt politikusa elmondta: júliusban az RMDSZ-PSD vezette megyei tanács elfogadta az önkormányzatok, valamint megyei civil- és egyházi szervezetek támogatását érintő költségvetési határozatot. Ennek kapcsán megállapítható, hogy bár Bihar megyében 49 PNL-színekben tisztséghez jutott polgármester van, vagyis Bihar megye lakosságának közel kétharmada PNL-vezetés alatt él, a megyei tanács által leosztott pénzeknek kevesebb mint 10%-a érkezett liberálisok által vezetett önkormányzatokhoz. „Nagyváradi fejlesztésekre semmilyen összeg nem érkezett. Beszédes példája ez a PSD-féle kiéheztetésnek, hiszen Nagyváradot az országos támogatásokból is rendre kihagyják. Jól látható, hogy a PSD-vel koalícióban lévő RMDSZ-ből hiányzik az előre tervezés képessége: most cinkosok ebben a kiéheztetésben, de mi lesz, ha egyszer ők kerülnek ellenzékbe? Annak a teljes Bihar megyei magyarság fogja meginni a levét, mint ahogy a jelenlegi helyzetben sem csak a váradi RMDSZ-en áll bosszút a PNL, hanem a teljes nagyváradi magyarságon” – mondta Csomortányi.

Etnikai konfliktust generálnak, hogy elfedjék a sikertelenségeket

„Teljesen világos, hogy az RMDSZ-PSD vezetésű megyei tanácsnak az elmúlt két évben nem voltak valódi sikerei: egyetlen ipari park sem épült, egyetlen tanmedencét sem adtak át, a nagyváradi reptér lassan járatok nélkül marad, a megye több mint 10 000 kilométeres úthálózatához képest pedig mindössze 50 kilométernyi aszfaltozást hagytak jóvá – a 101 megyei közigazgatási egység számára. Ilyen körülmények között jól jön az Ady Endre Líceum vagy épp a Szacsvay Imre Általános Iskola mesterségesen gerjesztett botránya” – hangsúlyozta Csomortányi. A politikus hozzátette: látszik, hogy a megyei tanács nem a megoldást kereste akkor, amikor kiutalta a két iskolának szánt támagtást. „Borítékolható volt román részről a botrány, hiszen Nagyváradon semmilyen fejlesztésre, kizárólag a szlovák és a magyar egyházi és oktatási célokra küldtek pénzt, azokra is keveset. A kiutalt támogatást azonban nem közvetlenül az érintetteknek küldték – az Ady Endre Líceum esetében például a katolikus egyháznak, mely az épület tulajdonosa. A Szacsvay Imre Általános Iskola esetében is létezett volna az iskola háttéregyesületének támogatásának lehetősége, így megkerülhető lett volna a liberálisokkal való konfrontáció. Ki az, aki ne tudná, hogy egy ilyen helyzetben, ráadásul a már említett rossz RMDSZ-PNL-viszony fényében, a román városvezetés mit fog lépni? Ha egyébként felmérték volna a megyei tanácsnál, hogy pontosan mire szánják a támogatást, akkor tudnák, hogy ugyan az Ady líceum esetében felújításra szorul a városi hőközpont, de arra már van nyertes pályázat, tehát az ide szánt támogatást más fontos célra is fordíthatták volna. Ugyanakkor szemenszedett hazugság, hogy a megyei tanács az idei fűtési szezonig meg kívánta oldani az iskola fűtésgondjait, hiszen a munkálat – ha az önkormányzat végzi –  közbeszerzési eljárásköteles, ami akár egy évig is húzódhat, és ezt tudniuk kellett” – nyilatkozta Csomortányi. 

Az RMDSZ-en kívül csak az arab terroristák használják saját maguk mentésére a gyerekeket

„Ha a megyei vezetés valóban segíteni szeretett volna a két iskolán, akkor a támogatás összegét nem az általuk már amúgy is felheccelt Ilie Bolojanra kellett volna bízzák. Miután szándékosan kihagyták a román közösségeket a támogatásból, nincs miért csodálkozzunk a kialakult helyzeten. Az azonban még a sokat látott bihariakat is meglepheti, hogy egy ilyen feszült és konfliktusos szituációban képesek voltak a diákságot bevetni eszközként. Ne feledjük: a két iskola vezetőtanácsában, a város képviseletében, magyar emberek ülnek. Őket a megyei tanács részéről soha senki nem kereste meg, hanem rögtön gyerekeket küldtek a városi tanácsülésre tiltakozni. A minket környező világban eddig egyedül az arab terroristákra volt jellemző, hogy háborús helyzetekben gyerekeket használjanak fedezékként. Az RMDSZ—PSD—Bolojan háborúban az RMDSZ most ezt tette” – jelentette ki a Néppárt Bihar megyei elnöke, majd hozzátette: az RMDSZ etnikai kérdést igyekszik csinálni egy kizárólag pénzről és hatalomról szóló politikai háborúból.

Tetszik vagy sem, szót kell érteni

„A nagyváradi románság háromnegyede – minden felmérés szerint – a jelenleg hatalomban lévő Ilie Bolojant támogatja. Elemi érdekünk, hogy – tetszik vagy sem – szót értsünk a Bolojan-adminisztrációval, ha a magyar közösség számára eredményeket akarunk elérni. Amikor legutóbb, 2012-ben, az RMDSZ a jelenlegi polgármesterrel háborúzott, akkor is az Ady-ügyet vették elő – azt állítva, hogy a városvezetés nem fogja meghosszabbítani az iskola bérleti szerződését. Természetesen ebből semmi nem lett, a beiratkozások során viszont két magyar osztállyal kevesebb indult el – a rémhírterjesztésnek köszönhetően – az iskolában. Félő, hogy ez ismét be fog következni, s a Pásztor Sándor—Szabó Ödön vezette RMDSZ-nek ez sem túl drága” – zárta sajtótájékoztatóját Csomortányi.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria