Home » Hírek » Közép-Erdély » Erősödő Néppárt Kolozs megyében

Erősödő Néppárt Kolozs megyében

2015. 12. 17.
Megosztás:

Sajtótájékoztatón értékelte az elmúlt év történéseit Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnöke és Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke. A politikusok elmondták: továbbra is nyitottak az RMDSZ-szel való egyeztetésre és a koalíciós listák kialakítására.

Tartalmas évet zárt a Néppárt Kolozs megyében és Kolozsváron. A két szervezet elnökei elmondták: 2015 a felkészülés és a munka éve volt. Soós Sándor, az elmúlt időszak eseményeit számba véve, beszámolt a Néppárt néhány – a megyében és Kolozsváron – lebonyolított programjáról. „Mezőgazdasági fórumot szerveztük annak érdekében, hogy a megyében tevékenykedő gazdák kapcsolatokat teremthessenek, és megismerkedjenek a legújabb pályázati lehetőségekkel, a szórványban élő magyarság számára kulturális programokat szerveztünk, Bánffyhunyadon a Kalotaszegi Napokat bonyolítottuk le, a Kolozsvári Magyar Napokon – partnerszervezetinkkel közösen – külön programsátrat működtettünk, valamint tartalommal töltöttük fel testvérvárosi kapcsolatainkat” – mondta Soós Sándor. A Néppárt megyei elnöke beszámolt arról is, hogy az utóbbi időben több új, helyi szervezet is megalakult, s rövid időn belül várhatóan megduplázódik a néppárti tagság száma. „Erősödő, folyamatosan fejlődő szervezetet tudhatunk magunk mögött, s úgy érzem, készen állunk a jövő évi választásokra” – jelentette ki Soós. A jövő évi tervek kapcsán a politikus elmondta: a magyar vállalkozók számára – akik tevékenységükkel magyar családok megélhetését biztosítják – egy olyan fórumot kívánnak létrehozni, ahol akár üzleti kapcsolatrendszerüket is bővíthetik, valamint segíteni kívánnak a magyar kormány határon átnyúló vállalkozásfejlesztési törekvéseiben is.

A konzultáció eredményeiről

Fancsali Ernő, a kolozsvári Néppárt elnöke beszámolt a még nyáron megkezdett konzultáció eredményeiről: a közel két ezer választó megkérdezéséből egyértelműen kitűnik, hogy a választók 96%-a támogatna egy magyar koalíciós listát, s amennyiben nem lesz magyar összefogás, úgy vagy román pártra szavaznának, vagy nem vennének részt a voksoláson. A Néppárt elkészítette a város és a megye problématérképét is, melyből kiderül: a magyar közösség hiányolja a magyar helységnévtáblákat, a kerékpárutakat, valamint több magyar alkalmazottat szeretnének az önkormányzatokban, s a közbiztonsággal és a köztisztasággal kapcsolatban is komoly kritikát fogalmaztak meg.

Nyitottak az együttműködésre

Soós Sándor emlékeztetett: a legutóbbi Kolozsvári Magyar Napok alkalmával sor került egy három párti (RMDSZ, MPP, EMNP) egyeztetésre, azóta azonban az RMDSZ nem volt hajlandó a Néppárttal tárgyalni. „Már akkor is kijelentettük: Kolozsváron és Kolozs megyében is koalíciós listát szeretnénk állítani a 2016-os önkormányzati választásokra, a további Kolozs megyei településeken pedig meg kell vizsgálnunk, hogy az összefogás a célravezetőbb – a minél erősebb magyar érdekképviselet megteremtésére –, vagy a magyar pártok versenyére is lehetőség nyílik. Egyelőre úgy tűnik, az RMDSZ-ben nincs meg az együttműködéshez szükséges szándék, s ha ez így is marad, készek leszünk saját listákat állítani” – jelentette kis Soós. Ehhez kapcsolódva Fancsali elmondta: ő is az összefogás híve, s személyesen is megkereste Horváth Annát, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterét, akitől másfél hónapja vár egy időpontot a további egyeztetésre. „Az egyértelmű, hogy a helyi RMDSZ-en van egy nyomás a párt országos vezetése részéről, akik akadályozzák a magyarság érdekeit szolgáló együttműködést. Ha rajtunk kívülálló okokból nem jöhet létre az összefogás, nem hagyjuk cserben szavazóinkat” – nyilatkozta Fancsali.

Még nincs döntés az óriásplakát ügyében

Mint ismeretes, Fancsali Ernő beperelte Emil Boc-ot, Kolozsvár polgármesterét és a városi tanácsot, amiért azok megakadályozták az autonómiát népszerűsítő óriásplakátjának kihelyezését a város bejáratához. „A városvezetés állítása szerint az etnikai autonómia s annak hirdetése alkotmányellenes, mellyel nyilván nem értek egyet, s ezért volt szükség az ügy bírósági szintre való emelésére. Az ügy eredményhirdetésére még december 21-én sor kerül, s hiszem, hogy előbb-utóbb kihelyezhetővé válik az óriásplakát” – mondta Fancsali.

Egyeztetés az egyháziakkal

Az elmúlt napokban a Néppárt kolozsvári elnöke találkozott a történelmi egyházak vezetőivel és képviselőivel. Fancsali Ernő elmondta: egyeztetett az egyháziakkal a 2016-os választásokról, melyet kiemelt fontosságúnak neveztek. „Egyházaink elöljárói is támogatják a koalíciós lista gondolatát, és szorgalmazzák az egységes érdekképviseletet, ugyanakkor nem tartják helyénvalónak, hogy az egyházak egyik vagy másik pártot támogassák, és aktuálpolitikai kérdésekben foglaljanak állást.  

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria