Home » Hírek » Közép-Erdély » Kolozsvár önkormányzata felelős a vesztes pályázatért

Kolozsvár önkormányzata felelős a vesztes pályázatért

2016. 9. 18.
Megosztás:

Sajnáljuk, hogy Kolozsvár nem nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa – 2021 címet, ugyanakkor fontosnak tartjuk megállapítani: e helyzet kialakulásában döntő felelőssége van a helyi önkormányzatnak.

Az elmúlt időszakban egyértelművé vált: Kolozsvár önkormányzata nem vette komolyan a multikulturalitás alapvető elveit, s ennek egyik legszembetűnőbb példája a valós kétnyelvűség teljes hiánya. A városvezetés látszatmegoldásokkal próbálta bizonyítani rátermettségét a kulturális főváros címre, ugyanakkor minden rendelkezésére álló eszközzel próbálta ellehetetleníteni a magyar közösség nyelvjogi küzdelmét. Meg kell állapítanunk: a vesztes pályázatért egyedül az önkormányzat tehető felelőssé, ellentétben a városlakókkal, civil szervezetekkel és a gazdasági szektor képviselőivel, akik az elmúlt években már bizonyították, hogy képességük és szándékuk is megvan ahhoz, hogy Kolozsvárt egy dinamikusan fejlődő, modern európai várossá tegyék. A valós multikulturalitás, a különböző kultúrák folyamatos és aktív párbeszéde, valamint a történelmi múlt és épített örökség tisztelete és megóvása mind elengedhetetlen elemei kell legyenek Kolozsvár fejlődésének, annak érdekében, hogy a kincses város valóban Erdély fővárosává válhasson. E folyamat sikerességében megkerülhetetlen szerepe van a helyi önkormányzatnak, amely akkor is el kell végezze ezen feladatait, ha kulturális főváros címet el is vesztette.

Végezetül pedig: gratulálunk Temesvár nyertes pályázatához, és bizakodunk benne, hogy öt év múlva magas színvonalon sikerül megjeleníteniük erdélyi értékeinket, s a bánsági város kulturális- és nemzeti sokszínűségét.

Az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezete,

Fancsali Ernő, elnök

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria