Home » Hírek » Országos » Kolozsvári zászló-ügy: másodszor is pert nyert a Néppárt

Kolozsvári zászló-ügy: másodszor is pert nyert a Néppárt

2017. 7. 5.
Megosztás:

Másodjára is a Néppártnak adott igazat a bíróság a csendőrséggel szemben.

Mint ismeretes, március 15-én négy személyt büntetett meg a kolozsvári csendőrség, amiért azok Erdély-zászlóval kezükben vonultak fel az ünnepi eseményen. A kiállított jegyzőkönyvek megsemmisítését bíróságon kezdeményezte az Erdélyi Magyar Néppárt által megbízott ügyvéd.Korábban – első fokon – Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke már szintén pert nyert a csendőrséggel szemben.

Ez alkalommal – július 3-án – Luka Lehel György perére került sor. A tárgyalásra tanúként beidézték Boros Istvánt, aki Luka Lehel Györggyel közösen vonult március 15-én, Czirmay Zoltánt, az RMDSZ kolozsvári szervezetének ügyvezető elnökét, valamint Csoma Botondot, az RMDSZ Kolozs megyei elnökét, parlamenti képviselőt.

A bíró a tanúk meghallgatása után meghozta a döntést, miszerint első fokon igazat adott a Néppárt által megbízott ügyvédeknek és elrendelték a büntetésről szóló jegyzőkönyv megsemmisítését.

A következő per szeptember 27-én lesz, akkor Fancsali Ernő ügye kerül napirendre.

A döntés után Soós Sándor elmondta: bizakodnak abban, hogy a többi pert is megnyerik. „A szervezési hibából is fakadó kellemetlenségek elkerülése érdekében a Néppárt felszólítja az RMDSZ-t, hogy a nemzeti ünnepek szervezésében minden esetben legyen egyeztetés a magyar politikai pártok között, hogy nemzeti ügyeink és szimbólumaink megvédését egységesen és hatékonyan tudjuk képviselni a román hatóságokkal szembe” – mondta Soós.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria