Home » Hírek » Országos » Közös sikert ért el a Néppárt és a polgárok Nagyváradon

Közös sikert ért el a Néppárt és a polgárok Nagyváradon

2019. 3. 1.
Megosztás:

Mint az ismert, Nagyvárad önkormányzata az úgynevezett részvételi (participatív) költségvetés keretén belül lehetőséget nyújtott a város lakóinak, hogy az általuk fontosnak ítélt fejlesztésekre vonatkozó terveket nyújtsanak be, majd azokat szavazásra bocsátotta. A beérkezett tervek közül az első tíz helyezett kivitelezésére az önkormányzat kötelezettséget vállalt, megvalósításukra összesen 1,5 millió eurós keretet különített el uniós forrásokból.

A benyújtott 52 tervből a Néppárt három, magyar szempontból fontos elképzelés mellett állt ki. Az egyik a nagyváradi Petőfi-park felújítása, ahol a város egyik leg régebbi parkjában három magyar személyiség szobra is áll, ezért minden magyar szívügye volt a park rendbetétele, megújítása. A másik terv a Rulikovsky temetőben található neológ zsidó temetőrész rendbetételére vonatkozott. A temetőben Várad egykori nagyjai, a város fejlődésében fontos szerepet vállaló, magyar anyanyelvű és identitású zsidóság prominens tagjai alusszák örök álmukat. Sírhelyeik sok esetben komoly művészeti értékkel bíró alkotások, így a temetőrész felújítása, majd beillesztése a város turisztikai és kulturális vérkeringésébe minden váradi közös érdeke. A harmadik terv a város Rogériusz negyedében található egykori víztorony felújítását, és közösségi-kulturális térként történő hasznosítását célozta, egy olyan paneltömbök által meghatározott városrészben, ahol nagy hiány mutatkozik ilyen jellegű terekből.

A megfelelő mozgósítás, és a tény, hogy a váradi magyarok magukénak érezhetik ezeket a terveket, meghozta a sikert. A három terv az internetes, majd az urnás szavazást követően, nem csak hogy bekerült az első tíz, biztosan megvalósuló terv közé, hanem egyenesen az első ötbe került, hiszen csak egy projekt előzte meg őket. Végeredményben második lett a neológ zsidó temető rendbetétele, a harmadik lett a rogériuszi víztorony átalakítása, és negyedik helyen végzett a Petőfi park rendezése.

Fontos siker ez, a nagyváradi magyarok megmutatták, hogy képesek alakítani szülővárosuk arculatát és aktívan kivenni részüket a jövő alakításából. A Néppárt megköszöni minden tagjának, az önkénteseknek és minden egyes nagyváradi magyar és nem magyar lakosnak, hogy polgári öntudatról tanúbizonyságot téve kivette részét a munkából, melynek gyümölcseit mindannyian élvezhetjük majd. Egyúttal arra bíztatunk mindenkit, hogy a jövőben is nyújtsanak be terveket a részvételi költségvetéshez, és vegyék ki részüket városunk, Nagyvárad arculatának alakításából.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria