Home » Hírek » Partium » Lakossági fórumot hívnak össze a civilek és a Néppárt a váradi Szent László-szobor érdekében

Lakossági fórumot hívnak össze a civilek és a Néppárt a váradi Szent László-szobor érdekében

2015. 3. 13.
Megosztás:

Párbeszédre hívja Nagyvárad magyar és román lakosságát, a város elöljáróságát, és az RMDSZ-t az a civil csoportosulás, mely egy új Szent László-szobor főtéri elhelyezéséért indított aláírásgyűjtési akciót. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közbenjárásával egy lakossági fórumot hívnak össze jövő hét csütörtökre a városháza dísztermében. Minderről Sztuflák Gyula Ede, a csoport civil kezdeményezője és Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke tájékoztatta a sajtó képviselőit egy csütörtöki sajtótájékoztató keretében.

Lakossági fórumot hívnak össze a civilek  és a Néppárt a váradi Szent László-szobor érdekében

Sztuflák elöljáróban hangsúlyozta: ugyan civil kezdeményezésről van szó, örömmel veszik az ügy mellé állt két szervezet, az EMNT és az EMNP segítségét mind az aláírásgyűjtésben, mind a lakossági fórum megszervezésében. A múlt hétfőn indított aláírásgyűjtés jelenlegi állásával kapcsolatban megtudhattuk: még nem összesítették a számokat, de tudni lehet, hogy több mint ezren látták el kézjegyükkel az íveket, ugyanakkor online is szépen gyűlnek a külföldön élő nagyváradiak aláírásai.

Az önkormányzat elutasító magatartásával kapcsolatosan Sztuflák elmondta: egyelőre nem válaszoltak hivatalosan arra az egyházi beadványra, mely kezdeményezte a Szent László királyt ábrázoló barokk kőszobor elhelyezését a Főtéren. Mircea Mălan alpolgármester ugyanakkor tud a civilek kezdeményezéséről is: egy televíziós beszélgetés alkalmával azt nyilatkozta, hogy a városban már van két Szent László-szobor, ezért nem tartja szükségesnek egy harmadik felállítását. Az is kiderült, hogy Mălan tárgyalt erről az RMDSZ-szel is. Egyedül a nagyméretű bronzszobor visszahelyezését tartja elképzelhetőnek, de erre nincs megfelelő helyszín, és a katolikus egyház sem támogatná az ötletet. A civilek a lakossági fórumra meghívják az alpolgármestert is, hogy megkérdezzék: miért olyan nagy kérés a 25 százalékos nagyváradi magyarság óhajának eleget tenni, és emléket állítani a városalapító Szent Lászlónak a város felújított főterén, figyelembe véve azt, hogy a főtéren három (egyes információk szerint négy) román vonatkozású szobrot is elhelyeznek.

Sztuflák azt is elmondta, hogy az RMDSZ részéről egyelőre semmilyen konkrét támogatást nem kaptak, de továbbra is reménykednek abban, hogy a másik magyar érdekvédelmi szervezet is melléjük áll, illetve részt vesz a lakossági fórumon.

Csomortányi István kiegészítésképpen elmondta: az önkormányzat negatívan viszonyul a kezdeményezéshez, ezt jelzi, hogy csak a rogériuszi Magnólia-téren is csak nehezen engedélyezte a köztéri aláírásgyűjtést, a Fő utcán, illetve a Körös nagyáruház előtt nem. Felhívta a figyelmet: az alpolgármester saját magának mond ellent, amikor először azt nyilatkozza, hogy nem lehet változtatni a főtér-felújítási terveken, máskor pedig azt, hogy az eredeti tervekben nem szereplő, a munkálatok során talált százéves kút miatt viszont igen. Azzal kapcsolatban, hogy a városban már van két Szent László-szobor, a Néppárt Bihar megyei elnöke kifejtette: ezek nem közterületen vannak felállítva, az alpolgármesternek pedig semmi joga ahhoz, hogy leltárt készítsen az egyházi tulajdonban lévő alkotásokról.

Végezetül Csomortányi azt hangsúlyozta: meglehet, hogy az aláírásokkal és a lakossági fórummal nem sikerül meggyőzni a helyi tanácsosokat a közpénzből elkészülő Szent László-szobor szükségességéről, ennek ellenére jó, ha tudják, hogy a nagyváradi magyar lakosság egységesen kiáll, nem hátrál meg és küzdeni fog a szobor felállításáért.  

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria