Home » Hírek » Közép-Erdély » Március 15. Kolozsváron: a csendőrség Erdély zászló miatt emelt ki ünneplőket a tömegből

Március 15. Kolozsváron: a csendőrség Erdély zászló miatt emelt ki ünneplőket a tömegből

2017. 3. 15.
Megosztás:

A kolozsvári március 15-i ünnepi felvonuláson a román csendőrség kiemelte a tömegből Fancsali Ernőt, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnökét, valamint további egy személyt, mert azok Erdély zászlóval vonultak fel. A csendőrség a szervezőkre hivatkozva próbálta megakadályozni a szimbólum használatát.

A jelenleg is zajló – hagyományosnak számító – ünnepi felvonulás és megemlékezés közben emelték ki a tömegből Fancsali Ernőt és további egy kolozsvári állampolgárt a tömegből – utóbbit azonban, mivel feltekerte a zászlót, elengedték. A csendőrség véleménye szerint törvénytelenséget követtek el, amikor Erdély zászlajával vonultak fel. Az államhatalmi szerv a szervezőkre hivatkozva kezdett intézkedni, utóbbiak pedig a csendőrségre hivatkoznak.

Fancsali Ernő elmondta: valószínűsíti, hogy a csendőrség bírságot szab ki, az ügyet azonban – jogorvoslat reményében – bíróságra viszi.

Az eset nem példanélküli: a csendőrség a tavalyi évben szintén vegzálta a felvonulókat – köztük Fancsalit – Erdély zászlaja miatt. Akkor bírság kiszabására nem került sor.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria