Home » Hírek » Partium » Miért nem lett nemzeti válogatott?

Miért nem lett nemzeti válogatott?

2016. 4. 27.
Megosztás:

Választóink számára tisztázni kívánjuk, miért nem alakult a helyhatósági választásokra Szatmár megyében magyar nemzeti válogatott, illetve hogy ott, ahol mégiscsak született megállapodás, miért döntöttünk e megoldás mellett.

Az Erdélyi Magyar Néppárt folytatott tárgyalásokat az RMDSZ-szel a közös indulás tekintetében, azonban az összefogásra irányuló törekvések meghiúsultak. A két alakulat vezetőit Kovács Jenő nagykárolyi polgármester ültette egy asztalhoz - legutóbb körülbelül három héttel ezelőtt tárgyalt a Néppárt részéről Csomortányi István partiumi szervezési igazgató, Seres Ferenc, az alakulat Szatmár megyei szervezetének elnöke, valamint Kiszner Csaba, a párt szatmárnémeti szervezetének elnöke; az RMDSZ részéről pedig Kovács Jenő nagykárolyi elnök, Pataki Csaba Szatmár megyei elnök, valamint Kereskényi Gábor, a szövetség szatmárnémeti szervezetének elnöke. Ezen a találkozón szóbeli megállapodás született arról, hogy a két alakulat együttműködik a helyhatósági választásokon, és kölcsönösen segítik egymást. A RMDSZ kérése az volt, hogy a Néppárt ne indítson Szatmár megyében megyei tanácsosi listát, valamint hogy Nagykárolyban és Szatmárnémetiben ne indítsanak sem saját polgármesterjelölteket, sem helyi tanácsosi listákat. Ennek fejében az EMNP alpolgármesteri tisztségeket kapott volna azokban a községekben, ahol jól szerepel. Erre a szóbeli megállapodásra kezet adtunk, és azt is leszögeztük, hogy egy héten belül írásba foglaljuk az elhangzottakat, a szerződést pedig Csomortányi István és Pataki Csaba látják el kézjegyükkel. Ezt követően azonban az RMDSZ illetékese nem volt hajlandó reagálni a Néppárt megkereséseire sem telefonon, sem e-mailben, emiatt pedig arra a következtetésre jutottunk, hogy tulajdonképpen nem gondolják komolyan a magyar összefogást.

Következésképpen összegyűjtöttük a támogató aláírásokat és összeállítottuk a megyei tanácsi listánkat, valamint Szatmárnémetiben a városi tanácsi listát és egy alkalmas polgármesterjelöltről is döntöttünk. Amint arról már nyilatkoztunk, végül a saját szatmárnémeti polgármesterjelölt indításáról lemondtunk, mivel beláttuk, a megyeszékhely annyira rossz helyzetben van, hogy mindenképp változás kell a város élén, a szavazók megosztásával pedig nem akartuk senki esélyeit csökkenteni. Szatmárnémeti városi tanácsosi listát viszont indítunk, mert kell a változás a magyar képviselet terén is, és ezt a pálya széléről nem lehet megvalósítani, be kell jutnunk a városi tanácsba, hogy hatékony munkát tudjunk végezni. Nagykárolyban viszont a megállapodás véglegesítésének elmaradása ellenére sem indulunk önállóan, mivel Kovács Jenőt alkalmas jelöltnek tartjuk a polgármesteri tisztségre, és elfogadtuk az ajánlatát, melynek értelmében a Néppárt egy befutó helyet kap a tanácsosi listájukon.

A Néppárt hajlott volna az együttműködésre, de megbízni csak szavatartó partnerekben érdemes.

Kiszner Csaba,

az Erdélyi Magyar Néppárt szatmárnémeti szervezetének elnöke

Seres Ferenc,

az Erdélyi Magyar Néppárt Szatmár megyei szervezetének elnöke

2016. április 27., Szatmárnémeti

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria