Home » Hírek » Közép-Erdély » Műemlékrongálás hanyagság miatt

Műemlékrongálás hanyagság miatt

2015. 12. 29.
Megosztás:

Kolozsváron, a Deák Ferenc utcai Bethlen-házról el kezdett hullni a vakolat. Egy hónap alatt ez a második közveszélyessé vált épület Kolozsváron. Csak a szerencsének köszönhető, hogy most nem sérült meg senki, mint ahogy történt az a volt New York Szálló homlokzatának leválásakor. 

Elsősorban a tulajdonos felelőssége az ingatlan karbantartása, de az önkormányzat is hibás a mostani áldatlan helyzet miatt, hiszen passzívan, csak felszólítások kiküldésével foglalkoznak a problémával. A szakemberek évek óta figyelmeztetnek az elhanyagolt belvárosi épületek homlokzatainak életveszélyes állapotára.

Haladéktalan intézkedésekre van szükség a város polgárainak és épített örökségének védelme érdekében. El kell készíteni a közveszélyes épületek listáját, garantálni kell a járókelők biztonságát, és el kell kezdeni az érintett épületek felújítását.

A mostani eset azért is kritikus, mert a beavatkozó tűzoltók barbár módra, a szakértők megkérdezése nélkül távolították el a bomlásnak indult épületdíszt. Nem szabad a tűzoltókra bízni, hogy értékes kőfaragványok sorsáról döntsenek. A jövőben elengedhetetlen, hogy hasonló esetekben szakértők felügyelete mellett hárítsák el a veszélyt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt felszólítja az önkormányzatot a közveszélyes belvárosi épületek lajstromba vételére! 

Az önkormányzat vegyen aktívan részt az épített örökség megőrzésében, keressenek megoldást azon műemléképületek felújítására, ahol a tulajdonosnak nincs elegendő anyagi forrása a homlokzat helyreállítására. Hozzanak létre bizottságot a tulajdonosok, szakemberek és az önkormányzat képviselőiből, és előzzék meg a hasonló biztonsági intézkedéseknek mondott barbár rongálásokat.

A kolozsvári polgárok biztonsága és az épített örökség védelme kiemelt figyelmet érdemelnek.

Fancsali Ernő,

az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria