Home » Hírek » Partium » Nagyvárad: nincs minden rendben a gigaberuházások körül

Nagyvárad: nincs minden rendben a gigaberuházások körül

2016. 5. 16.
Megosztás:

Sajtótájékoztatót tartott Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke és nagyváradi polgármesterjelöltje valamint Nagy Zoltán tanácsosjelölt. Az eseményen Zatykó kitért a város négy gigaberuházásra.

Nagyvárad: nincs minden rendben a gigaberuházások körül

Az aquaparkról, a felújított városközpontról, a Kálvária-dombi kilátóról és a gyorsforgalmi útról is beszélt Zatykó Gyula. A polgármesterjelölt elmondta: az épülő élményfürdő fél éves csúszással készül el, ezért a 16 milliós beruházást a város – saját költségvetéséből – 2 millió lejjel kellett kipótolja. A polgármesterjelölt ugyanakkor a túlzóan magas – 50 lejes – belépődíjat is nehezményezte. „Ha a város beszállt 2 millió lejjel ebbe az építkezésbe, akkor különbséget kell tennünk a turisták és a helyi lakosok között a belépők árainak meghatározásakor is. Javasoljuk, hogy a nagyváradiak 30% kedvezménnyel használhassák az aquapark melletti városi medencéket, valamit hasznos lenne, ha a nyári szezonban havi bérletet is válthatnának a helybéliek ugyanezen részre” – mondta Zatykó Gyula.

A nemrég elkészült városközpont kapcsán a polgármesterjelölt elmondta: bár a munkálatokat csak nemrég fejezték be, már látszanak a burkolat repedései és a rosszul elvégzett munka eredményei. „A kihelyezett fekete lámpaoszlopoknak, valamint a teret eltakaró villamosmegállónak köszönhetően kifejezetten csúnyára sikerült a város főtére, és ezt a helyi lakosok többsége is így gondolja” – mondta a polgármesterjelölt.

Zatykó arra is felhívta a figyelmet, hogy a felújított Kálvária-dombon nem alakítottak ki parkolóhelyet, ugyanakkor elmondta: a Nagyvárad fölé magasodó domb minden bizonnyal több turistát vonzott volna, ha visszaállították volna annak szakrális jellegét.

A gyorsforgalmi út kapcsán a Néppárt polgármesterjelöltje elmondta: az elkészült útszakasszal számos probléma van. „Az úton nem lehet elég gyorsan haladni, hiszen nincs megfelelően kialakítva, a kétoldali járda túl keskeny, ráadásul – az előzetes tervekkel ellentétben – bicikliút sincs” – mondta Zatykó. 

A polgármesterjelölt a gigaberuházások kapcsán – összegzésként – elmondta: számít arra, hogy az Európai Uniótól kapott támogatásokból felépült projekteket jóváhagyják és kifizetik a nemzetközi szervek, ám ha mégsem, az a város adósságállományát gyarapítja. „A rossz minőségű munkák aggodalommal töltenek el bennünket, sőt, egyes esetekben az is kérdéses, hogy egyáltalán szükség volt-e rájuk” – mondta Zatykó.

Nagy Zoltán tanácsosjelölt a tanügyi rendszer hiányosságairól beszélt, és kritizálta a bürokratikus rendszert, mely gyakran plusz terheket ró a tanárokra. „A bürokratikus rendszer megmérgezi az iskolák életét. A tanügyi szakemberek, igazgatók politikai úton, ajándékkén kapják az állásukat, emiatt nem mernek országos szinten változatni a tanügyi rendszeren” – mondta Nagy, aki szerint a romániai tanügy lassan gyermekellenessé válik. A tanácsosjelölt elmondta: azért szeretne részt venni a városvezetésben, hogy a tanügyi intézményeket leginkább érintő változásokról – például az igazgatók kinevezéséről – az adott tanintézményekben dönthessenek, a határozathozatal átlátható legyen, és megfelelő szakmai háttér álljon a döntéshozók rendelkezésére. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria