Home » Hírek » Partium » Nagyváradi utcanév-ügy: határozattervezettel a helyzet rendezéséért

Nagyváradi utcanév-ügy: határozattervezettel a helyzet rendezéséért

2018. 6. 28.
Megosztás:

Sajtótájékoztatót tartott Nagyváradon Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke és Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke. Az eseményen felelevenítették a nagyváradi többnyelvűségért és magyar utcanevekért folytatott, több mint tíz éves küzdelem főbb állomásait, majd bejelentették: polgári kezdeményezés formájában határozattervezetet készülnek benyújtani a városi tanács elé, mely rendezné a többnyelvű feliratok és utcanevek helyzetét.

„Úgy tűnik, vannak, akik hajlamosak elfelejteni, miként is alakult a nagyváradi magyar utcanevek ügye az elmúlt években.  2005-ben, még az Erdélyi Magyar Ifjak tagjaiként, kezdtük meg küzdelmünket, 2006-ban pedig – úttörő vállalkozásként – az EMI-sek kezdeményezték a Szent László tér visszanevezését. Akkor mind a négy történelmi egyház csatlakozott a kezdeményezéshez, az RMDSZ azonban sem városi, sem megyei szinten nem támogatta az ügyet – leszámítva néhány körzeti szervezetet” – mondta Nagy József Barna, majd hozzátette: számos figyelemfelkeltő akciót szerveztek a témában, könyvet és térképet is kiadtak, s mindig azt kérték, hogy a nagyváradi magyarság számarányának megfelelően, legyenek magyar vonatkozású utcanevek is. „Miközben a civilek változatos, a törvény által biztosított, eszközökkel küzdöttek a nekik kijáró jogokért, addig az RMDSZ rendre vállalhatatlanul viszonyult a kezdeményezéshez. Elég, ha csak azt idézzük fel, Szabó Ödön és bandája miként fullasztotta botrányba a többnyelvűség témájában rendezett fórumunkat, vagy a Bíró Rozália nevéhez kötődő, elrontott és nevetséges magyar utcanév-fordításokon miként derült a teljes Kárpát-medence” – emlékeztetett az EMNT alelnöke.

„Vannak olyanok, akik másfél évtizede következetesen képviselik a magyar utcanevek és a valós többnyelvűség ügyét, és vannak olyanok is, akik kizárólag politikai érdekeiknek megfelelően viszonyulnak hozzá. Nem tekintik felnőttnek az állampolgárokat azok, akik miután a hatalom megszerzése érdekében, saját előzetes választási alkujukat megszegve, katasztrofális viszonyba kerülnek a jelenlegi városvezetéssel, azt próbálják elhitetni velünk, hogy majd pont az ő javaslataiknak fognak helyt adni. Akik így cselekednek, azoknak kizárólag a hamis imázsépítéshez kell a nyelvhasználat ügye” – jelentette ki Csomortányi. A néppárti politikus hangsúlyozta: a kezdetektől fogva ragaszkodnak a történelmi utcanevek kiírásához, s ezért is sajnálatos, hogy az új közigazgatási törvénykönyv nem tér ki ennek részletes szabályozására.  „Miközben a különböző hivatalok egymásra mutogatnak a többnyelvűség megvalósítása kapcsán, határozattervezetet készítettünk el, amit polgári kezdeményezés formájában, jogi véleményezésre elküldtünk a város főjegyzőjéhez és a megyei kormánybiztosi hivatal képviselőjéhez is. Amennyiben törvényesnek ítélik a határozattervezet tartalmát, nem lesz szükség aláírásgyűjtésre, és a városi tanács elé kerülhet a magyar utcaneveket és többnyelvűséget szorgalmazó határozat. Ha azonban úgy ítélik meg, hogy a történelmi utcanevek kihelyezése törvénybe ütközik – miközben számos hazai és a nemzetközi törvény és egyezmény is lehetővé teszi azt – marad a közigazgatási bíróságon korábban megkezdett jogi út folytatása” – ismertette a helyzetet Csomortányi. „Azt kérjük, egy szakemberekből álló bizottság határozza meg, hogy melyek tekinthetők történelmi utcaneveknek, amely utca pedig nem rendelkezik ilyennel, ott legalább a román utcanév fordítását helyezzék ki” – mondta a Néppárt Bihar megyei elnöke.

Madarat tolláról, embert barátjáról

A sajtótájékoztató végén Csomortányi kitért a román kormány elleni bizalmatlansági indítványra is, mikor elmondta: a világosan érzékelhető erdélyi magyar közakarattal szemben, az RMDSZ nem vallott színt szavazatával, kivonult az ülésteremből, és távolmaradásával a mostani kormányt támogatta. „A véleményük legalább vállalhatták volna. A kormány katasztrofális működését már most mindenki megfizeti, hiszen az infláció az év végére meghaladhatja az 5%-ot, a gazdasági növekedés leállt, az üzemanyag literenkénti ára lassan 6 lej körül van, az év végén pedig minden valószínűség szerint áfaemelés is lesz. Mindezeket az erdélyi magyar családok – a pénztárcájukon keresztül – közvetlenül is megszenvedik, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy Románia parlamentjében gyakorlatilag köztörvényes bűnözők mentegetése zajlik. Mindezek fényében úgy tűnik, az RMDSZ mára már a román szocialista párt magyar tagozatává vált, ehhez azonban senkitől nem kaptak felhatalmazást” – zárta a sajtótájékoztatót Csomortányi.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria