Home » Hírek » Partium » Októberi népszavazás: regisztrációs kampányt szervez a Néppárt Bihar megyében

Októberi népszavazás: regisztrációs kampányt szervez a Néppárt Bihar megyében

2016. 9. 5.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete regisztrációs kampányt szervez Bihar megye magyarlakta településein – mondta Zatykó Gyula, a Néppárt országos alelnöke és Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke.

Egyelőre kevesebben regisztrálják magukat a magyarországi választási névjegyzékbe, mint történt az a 2014-es országgyűlési választások előtt, ezért az EMNP vezetői sajtótájékoztatón hívták fel ismét a figyelmet arra, hogy a magyar állampolgárságot szerzett határon túli magyarok nem vehetnek részt automatikusan az október másodikán esedékes kvótareferendumon, mert ezt megelőzően fel kell vétetniük magukat a választási névjegyzékbe.

Zatykó Gyula, a párt alelnöke a nagyváradi sajtótájékoztatón elmondta, hogy azok, akik 2014 előtt regisztráltak, nem kell megismételjék ezt a műveletet, viszont azok, akik 2014 után kaptak magyar állampolgárságot, és még nem regisztráltak, azok tegyék ezt meg. A regisztráció legegyszerűbb módja a választás.hu honlapon lehetséges a Határon túli magyarok választási regisztrációja menüpont alatt, de az EMNP, EMNT irodák és Demokrácia Központok munkatársai is szívesen segítenek a regisztrációban azoknak a polgároknak, akik felkeresik őket. Egy korábbi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy azoknak is kell regisztrálniuk, akik korábban ezt megtették, de időközben valamilyen módosulás állt be a regisztrációs adatokban (például név-, vagy lakcímváltozás történt). „Fontos minél nagyobb számban elmenni, mert ez egy európai ügy” – fogalmazott Zatykó Gyula. Csakúgy, mint a kerítésépítés, a kvótareferendum is magyarországi kezdeményezés, ami szintén fordulatot hozhat az európai migránspolitikában. Másképp felbomlik az Európai Unió.

Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke elmondta, hogy minden magyar állampolgárnak kötelessége részt venni a referendumon, mert az egész kontinens sorsa függ attól, hogy ez a kérdés hogyan dől el. Hozzátette, hogy akik szeptember 15-ig regisztrálnak, azok biztosan részt vehetnek a mostani kvótareferendumon. A megyében minden EMNP-s helyi tanácsos, vagy helyi EMNP szervezet vezetője segít a regisztrációban, emellett szeptember 1–15. között az EMNP regisztrációs karavánt szervez Bihar megye magyar lakta településein. Az említett időszakban minden nap általában két települést keresnek fel. Az első helyszín szeptember elsején Szalacs község lesz, ahol este hét órától várják a helyieket. Mint Csomortányi István elmondta, ott, ahol lesz internetkapcsolat, helyben meg fogják tudni ejteni a regisztrációt, ha pedig nem lesz, akkor segíteni fogják a helyieket abban, hogy kitöltsék a regisztrációs kérelem formanyomtatványát, amelyet el is juttatnak az illetékes szervekhez. Csomortányi István elmondta, hogy lényegében elegendő a kitöltéshez a honosítási lakcímkártya, már csak azért is, mert minden adatot pontosan, betűről betűre úgy kell megadni, ahogyan az a honosítási lakcímkártyán szerepel. Csomortányi István tájékoztatott arról is, hogy szeptember 15. után fognak érkezni a levélborítékok a szavazópolgárokhoz, amelyben megtalálható lesz a szavazólap és egy válaszboríték. A szavazatot a válaszborítékba kell betenni, és azt kell eljuttatni az illetékes szervekhez. A választópolgár postán is feladhatja a válaszborítékot, de elviheti azt a Demokrácia Központokba vagy EMNP irodákba is, és ők majd eljuttatják a kolozsvári konzulátusra, tájékoztatott Csomortányi István.

(Forrás: www.biharinaplo.ro)

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria