Home » Hírek » Közép-Erdély » RMDSZ-es segédlettel herdálták el a közösség vagyonát

RMDSZ-es segédlettel herdálták el a közösség vagyonát

2017. 6. 13.
Megosztás:

Mint arról már korábban hírt adtunk, egy Kós Károly által tervezett kultúrotthont kívánt átjátszani a román állam kezére Both György, RMDSZ-es alpolgármester, a Kolozs megyei Mákófalván. A kedd délben tartott tanácsülésen végül sikerre vitte tervét, ugyanis az RMDSZ és a PNL helyi képviselői megszavazták azt a határozatot, melynek értelmében a színmagyar faluban lévő református egyház tulajdonába lévő épületet 500 lejért vette meg a román többségű önkormányzat.

Az épületet az 1930-as években Kós Károly tervezte, 1937-ben került a helyi református egyház tulajdonába, s mind a mai napig viszonylag jó állapotban van. A jelenlegi RMDSZ-es alpolgármester, aki egyidőben református gondnok is volt, tudatos félrevezetéssel meggyőzte a mákófalvi presbitériumot, hogy az épületet a felújítás érdekében el kell adni a helyi önkormányzatnak. A Néppárt határozottan ellenezte a helyi közösség egyházi vagyonának elherdálását, Péntek Levente, a Néppárt Kolozs megyei alelnöke, Egres község önkormányzati tanácsosa pedig felszólította az egeresi RMDSZ képviselőit, hogy ne támogassák a kultúrotthon visszaállamosítását.

Ennek ellenére – a szavazás eredményeként (PNL 6 igen, RMDSZ 5 igen, Néppárt 1 nem, PSD 2 tartózkodás, 1 hiányzó) – az értékes ingatlan az önkormányzat tulajdonába került.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria