Home » Hírek » Közép-Erdély » Román-magyar kerekasztal-beszélgetés Kolozsváron

Román-magyar kerekasztal-beszélgetés Kolozsváron

2016. 5. 29.
Megosztás:

A regionalizmusról és az önkormányzatiságról tartottak román-magyar kerekasztal-beszélgetést Kolozsváron. Fancsali Ernő, a rendezvény szervezője, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári polgármesterjelöltje elmondta: véleménye szerint megkerülhetetlen a nyílt és őszinte párbeszéd a románság és a magyarság között.

Román-magyar kerekasztal-beszélgetés Kolozsváron

A Néppárt polgármesterjelöltje felszólalásában hangsúlyozta: a Kolozsváron élő nemzetiségeknek ismerniük kell egymás történetét, s a múltbéli sérelmektől függetlenül, arra kell törekedniük, hogy közelítsék álláspontjaikat. Fancsali hozzátette: elsősorban nem pártok behatárolt időre szóló kiegyezésére van szükség, hanem alulról szerveződő közösségi kezdeményezésekre.

A kerekasztal-beszélgetésen szóba került a romániai szólásszabadság helyzete, a túlcentralizált államigazgatás és a transzilvanista érdekérvényesítés lehetősége is.

Román-magyar kerekasztal-beszélgetés Kolozsváron

Szólásszabadságból elégtelen" diplomával "tüntette ki" az ActiveWatch bukaresti civil szervezet a Maros megyei csendőrséget azért, mert "hazafias bírságot" rótt ki a Marosvásárhelyen március 10-én tartott székely szabadság napja mintegy száz felvonulójára. Erről Adrian Szelmenczi, a szólásszabadság romániai helyzetével foglalkozó civil szervezet aktivistája számolt be szombaton egy a regionalizmusról és az önkormányzatiságról tartott kolozsvári román-magyar kerekasztal-beszélgetésen. Elmondta, a diplomát egy székely zászlóval együtt postázták a csendőrségnek. Az aktivista kijelentette: szervezetét nem az autonómia érdekli, hanem az, hogy lehet-e róla vitát folytatni. Hozzátette: a hatóságok az alkotmány megmásíthatatlan első cikkelyére hivatkozva - mely Romániát szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállamként határozza meg - gyakorta már az autonómia követelését is alkotmányellenesnek tekintik. 

Román-magyar kerekasztal-beszélgetés Kolozsváron

Lucian Constantin, a Demokratikus Erdély Liga elnöke kijelentette: Románia az Európai Unió legközpontosítottabb állama, és állampolgárai közül csak kevesen ismerik fel, hogy a centralizált struktúra megőrzésével a jobb élet esélyéről mondanak le. Az Erdély autonómiájáért fellépő szervezet azért küzd, hogy Románia régiósítása a történelmi régiók visszaállításával történjék. Lucian Constantin kijelentette, a nagy pártok bizonyították, hogy nem vállalják a régiós érdekek képviseletét. Örvendetesnek mondta, hogy Erdélyben és Moldvában is regionális pártok jelentek meg. 

A Demokratikus Erdély Liga egyik alapítója, Tudor Duica úgy vélekedett, az erdélyiek semmiképpen sem engedhetik meg, hogy Bukarest a történelmi hagyományokat felrúgva alakítsa ki az ország régióit. 

Emil Aluas, a Pro Vest Alapítvány elnöke szerint az erdélyieknek maguknak kell kezdeményezően fellépniük, mert Bukaresttől nem remélhetnek jó megoldásokat. Azt is hozzátette, hogy a "senkit ne sértsünk meg" elven alapuló érdekérvényesítés mindeddig nem vezetett eredményre, ezért határozottabb fellépésre van szükség. 

(MTI - EMNP sajtóiroda)

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria