Home » Hírek » Közép-Erdély » Sikeresen zárultak a Kalotaszegi Napok

Sikeresen zárultak a Kalotaszegi Napok

2015. 9. 14.
Megosztás:

Számos kulturális programmal és szórakoztató tevékenységgel várták szeptember 11-13. között a Bánffyhunyadon megszervezésre került Kalotaszegi Napok résztvevőit.

Sikeresen zárultak a Kalotaszegi Napok

A hagyományőrzésé és a kalotaszegi magyar identitás újbóli felfedezéséjé volt a főszerep a három napos rendezvényen, melynek megnyitóján Sándor Eszter, a Vigyázó Egyesület és a Kalotaszegi Napokat koordináló szervezet elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnöke, Csüdöm Ferenc házigazda, a Néppárt helyi elnöke, Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Búzás Fekete Mária, az RMDSZ bánffyhunyadi elnöke, Skelecz György konzul és Moroșan Mircea polgármester köszöntötték a közönséget. A felszólalók kihangsúlyozták: Bánffyhunyad megérdemli, hogy Kalotaszeg fővárosaként, rangos kulturális eseményeknek adjon otthont, hiszen történelmi hagyományainak és népművészetének köszönhetően számos kulturális kincset őriz. A megnyitón elhangzott: a Bánffyhunyadra és annak környékére látogatókkal, valamint a többségi nemzet tagjaival is meg kell ismertetni mindazokat a hagyományokat, melyek az évszázadok során az itt élők értékrendjének alapjait képezték, s ennek érdekében szervezték meg idén is a Kalotaszegi Napokat.

Sikeresen zárultak a Kalotaszegi Napok

Az egész hétvégét átölelő rendezvényen számos néptánccsoport lépett fel, bemutatva a környék táncos hagyományait, valamint fotókiállításra, táncházra, kézműves vásárra, mezőgazdasági kiállításra, kerekasztal-beszélgetésekre, gyermekprogramokra, főzőversenyre és focibajnokságra is sor került. Az estéket könnyűzenei koncertek zárták, melyekre – a legtöbb programponthoz hasonlóan – a bánffyhunyadi Barcsay-kertben került sor.

Nagy érdeklődésnek örvendett Marosán Csaba színművész önálló előadása, aki „Nagyírásos” magyar írók Kalotaszegről címmel a térség irodalmi alkotóit idézte meg, de számos érdeklődőt vonzott a Varga Csaba hegymászóval megszervezett közönségtalálkozó és a Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület lovas-íjász bemutatója is.

Sikeresen zárultak a Kalotaszegi Napok

A rendezvény szombati napján jelen volt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is, aki Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökével a magyarság határokon átívelő együttműködési lehetőségeiről beszélgetett, valamint a térség testvérvárosi kapcsolatai is megerősítésre leltek a közös (Debrecen—Derecske—Kalotaszeg) programoknak köszönhetően. A vasárnapi Kolozs megyei amatőr focibajnokságon 12 csapat mérte össze tudását, mely végén a Bendkopp vállalat csapata nyerte el az első helyet.

A rendezvény végén (mely a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával valósulhatott meg) a szervezők kihangsúlyozták: a Kalotaszegi Napok bebizonyították, hogy valós igény van minőségi kulturális rendezvények megszervezésére, s szándékuk szerint jövőre is nekivágnak a több ezer helybélit megmozgató fesztivál megvalósításához.

A Kalotaszegi Napokról képes beszámolót találhatnak az esemény Facebook-oldalán.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria