Home » Hírek » Partium » Új magyar vonatkozású szobor és régi-új térelnevezés is lesz Nagyváradon

Új magyar vonatkozású szobor és régi-új térelnevezés is lesz Nagyváradon

2018. 11. 1.
Megosztás:

Aktuális nagyváradi ügyekről tartott sajtótájékoztatót Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, a nagyváradi polgármester tanácsadója, Moldován Gellért Lajos, a Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke és Habinyák István, a városi szervezet elnökségi tagja.

Új magyar vonatkozású szobor és régi-új térelnevezés is lesz Nagyváradon

A sajtóértekezlet elején Zatykó Gyula arról számolt be, hogy az Olaszi temető helyén kialakított park visszakaphatja régi elnevezését. „Korábban a városvezetés terve az volt, hogy a központban található Vitéz Mihály-szobrot áthelyezik a nemrégiben kialakított parkba, s a szobor miatt el is nevezték Vitéz Mihály parknak, ám az áthelyezés végül elmaradt. Kihasználva az alkalmat, a Néppárt arra kérte a várost, hogy adják vissza az egykor temetőként működő területnek a régi elnevezését, s viselje ezentúl az Olaszi park nevet. A városvezetés ehhez elvi beleegyezését adta, úgyhogy már csak a prefektusi hivatalnak alárendelt, közterületnevekről döntő bizottság válaszát várjuk. Nem hiszem, hogy ez kifogással fog élni” – jelentette ki Zatykó, majd hozzátette: bízik abban, hogy minél hamarabb, de akár már ebben az évben sikerül visszanevezni a területet. 

Szobrot kap Nagyvárad híres építésze

Rimanóczy Kálmán, Nagyvárad méltán ismert építésze köztéri szobrot kap a Barátok temploma mellett – jelentette be Zatykó Gyula. „Hamarosan megtörténik a közbeszerzési kiírás, a szobor pedig azért kerül a templomhoz közel, mert Rimanóczy végső nyughelye is annak alagsorában található, miután áthelyezték az Olaszi temetőből. Az egészalakos szobor pontos helyét még nem tudni, mindenképp meg kell várnunk, hogy a templom körüli munkálatok véget érjenek, s méltó környezete legyen majd az alkotásnak, de elképzelhető, hogy akár már jövő év májusában új magyar szobornak örvendezhetünk Nagyváradon” – jelentette ki Zatykó, aki röviden kitért az újonnan épülő nagyváradi hidakra is, elmondva: azok már az 1943-as hosszútávú városfejlesztési tervekben is szerepeltek, megépítésüknek pedig számos, racionális oka van.

Új magyar tannyelvű osztályokat indítanának

„Váradszőllősön újra kell indítanunk a magyar oktatást, ha nem szeretnénk, hogy egyre több magyar gyerek tanuljon román osztályokban” – jelentette ki Moldován Gellért Lajos. A Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke emlékeztetett: nem minden szülő tudja biztosítani, hogy gyermeke belvárosi iskolába járjon, így sokan – a kerületi magyar osztályok hiánya miatt – román tannyelvűekbe íratják gyermeküket. „Fel fogjuk venni a kapcsolatot a szülőkkel, felmérést fogunk készíteni, s annak fényében kérjük majd a magyar osztályok beindítását a már működő román iskolákban. Mindenki számára biztosítanunk kell a lehetőséget az anyanyelven zajló oktatáshoz, s a következő tanévkezdésig rendeznünk kell ezt a helyzetet” – jelentette ki Moldován.

A sajtótájékoztató végén Habinyák István elmondta: a megyeszékhely Biharpüspöki negyedében aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy a magyarok által sűrűn lakott utcákban is kezdjék meg a felújítási munkálatokat, s azok is kerüljenek be a város modernizációs tervébe.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria