Home » Hírek » Országos » Virágültetéssel szépítették meg a nagyváradi Rhédey-szobor környezetét

Virágültetéssel szépítették meg a nagyváradi Rhédey-szobor környezetét

2019. 4. 24.
Megosztás:

Önkéntes munkával varázsolták szebbé gróf Rhédey Lajos nagyváradi szobrának környezetét az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Egyesület tagjai és vezetői. A 2018-ban a Rhédey-kertben (ma Bălcescu park) felállított szobor környezetét megtisztították a gyomtól, virágágyásokat alakítottak ki, majd pedig a bihardiószegi Füzesi József nagylelkű adományából származó, mintegy kétszáz tő virágot ültették el a szoborhoz vezető sétány mellé.

Virágültetéssel szépítették meg a nagyváradi Rhédey-szobor környezetét

Mint ismert, a szobor felállítását az első Szent László Napok alatt kezdeményezte Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, majd több civil szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Szent László Egyesület a szükséges hivatalos engedélyeket szerezte be, míg a szobor kiöntését a Magyar Polgári Egyesület pályázata nyomán a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozta. A nagyváradiak régi vágya, hogy a bőkezű mecénás gróf köztéri szobrot kapjon, a tavaly valósult meg, amikor a Szent László Napok alatt avatták fel a Rhédey-kertben a névadó büsztjét.

A városunk fejlődésében elévülhetetlen érdemeket szerző gróf Rhédey Lajos szobrának és környezetének gondozását, karbantartását a Magyar Polgári Egyesület és lelkes nagyváradi civilek vállalták magukra. A virágültetés nyomán túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Rhédey-park legszebb, legrendezettebb része a névadó mecénás köztéri szobrának környéke. Hogy ez a jövőben is így maradjon, arról a várost, Rhédey grófhoz hasonló módon, szerető polgárok fognak gondoskodni.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria