Home » Hírek » Országos » Zatykó Gyula a Hungarikum Bizottság ülésén

Zatykó Gyula a Hungarikum Bizottság ülésén

2019. 4. 9.
Megosztás:

Budapesten ülésezett április 8-án a Hungarikum Bizottság, melyen jelen volt Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke is. A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) részéről a Néppárt politikusát bízták meg a bizottsági munkával, aki 6-8 hónapig látja ezirányú feladatait.

A Hungarikum Bizottság hétfői döntése értelmében a kőszegi szőlő jövés ünnepével és a magyarországi kékfestés hagyományával bővült a Magyar Értéktár - jelentette be Nagy István agrárminiszter, aki ismertette: a kőszegi szőlő jövés, a szőlőhajtások megörökítésének rítusa már a 16. századtól hagyomány. 2013-ban a szőlővesszők bemutatásának és berajzolásának hagyományát felvették a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe - jegyezte meg. A tárcavezető elmondta: a magyarországi kékfestés közösségét napjainkban még meglévő, családi alapon működő kékfestőműhelyek alkotják. Oktatás hiányában a szakma elméleti és gyakorlati elsajátítása kizárólag e műhelyekben lehetséges, s a működő és átmenetileg szünetelő műhelyek sorsa a fiatal generációkon múlik. Nagy István elmondta: napjainkban az értékek, értékrendek küzdelme folyik a világban, olyan több száz éves értékek sorsa kérdőjeleződik meg, mint a család, a nemzet vagy a keresztény kultúra. A miniszter szerint fontos a települési, megyei, nemzeti értékek számbavétele, megőrzése és továbbörökítése.

V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos megjegyezte: a döntéssel két élő hagyományhoz kapcsolódó értéket emeltek be a Magyar Értéktárba. A hétfői bővítéssel 163-ra emelkedett a Magyar Értéktárban szereplő elemek száma.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria