Home » Hírek » Partium » Hová tűnt 800 ezer eurónyi támogatás?

Hová tűnt 800 ezer eurónyi támogatás?

2015. 7. 2.
Megosztás:

Ismét egy RMDSZ-es botrány került terítékre Csomortányi Istvánnak, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnökének csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján.

Csomortányi István a nagyváradi Ady-központ körüli újabb fejleményekről tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit. Mint ismeretes, az RMDSZ-es tisztségviselők által létrehozott Mecénás Alapítvány, melyet eredetileg tanulmányi ösztöndíjak kiosztására hoztak létre, közhasznú feladatokat látott volna el. Ennek érdekében kapta meg a szervezet annak a nagyváradi teleknek a használati jogát, melyen az új Ady-központ épült volna fel, abból a pénzből, melyet korábban a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettől, egy Érmindszenten megvalósítandó Ady-zarándokhely és kulturális központ felépítésre nyert pályázat módosításával térítettek el a Medgyessy-kormány idejében. A Mecénás Alapítvány ügyködésének köszönhetően azonban sem Érmindszenten, sem Nagyváradon nem épült fel a tervezett kulturális komplexum, ráadásul az 1,1 millió eurós pályázati összeg döntő részének is lába kélt.

„Az hamar kiderült, hogy a Mecénás Alapítvány nem közcélokra használja a torzóban maradt Ady-központ működőképes részét, hiszen gyakorlatilag bárkinek bérbe adtál az épületegyüttes egyetlen elkészült termét. Az eredetileg közösségi térnek szánt komplexumból így lett lakodalmak, a Hit Gyülekezete szeánszainak és pártgyűlések helyszíne” – kezdte mondandóját Csomortányi. A Néppárt Bihar megyei elnöke felidézte: 2012-ben az önkormányzat a Mecénás Alapítvány részére 230 ezer lejes adóhátralékról küldött értesítést, mivel az, az előzetes ígéretekkel ellentétben, nem közhasznú célokra használta fel a félkész ingatlant, így az adóköteles lett. Hogy az alapítványt vezető RMDSZ-es politikusok, Kiss Sándor, Bíró Rozália és az alapítvány igazgatója, Szabó Ödön elkerüljék az ingatlan elárverezését, ismeretlen forrásokból, 70 ezer lejt fizettek be a városkasszába, ezzel is elodázva az árverés időpontját. Ezt követően, 2014. február 24-én, egy csere megállapodás jött létre a Mecénás Alapítvány és a városvezetés között, melynek értelmében a 309.829 euróra becsült Ady-központot elcserélték a 283 ezer euró értékű Léda-házra. A fennmaradó különbözetet jóváírták az adóhátralék terhére, mely azonban még így sem volt elég az elmaradás törlesztéséhez. „Máig érthetetlen okokból a Léda-házat azóta sem használják semmire, holott számos elképzelés született már a műemlék épület hasznosítására” – fogalmazott Csomortányi.

Miután a városi tulajdonba került Ady-központról az önkormányzat döntéshozói úgy határoztak, hogy eladják azt, további érdekes részletek derültek ki az ügyletek kapcsán. Csomortányi István véleménye szerint a Mecénás Alapítvány vezetőinek tudniuk kellett arról a nem elhanyagolható tényről, hogy a csere megállapodás során nem csak a félkész épületet adják át a városnak, hanem azt a több mint 750 ezer eurós telket is, melynek használati jogát 49 évre kapta meg az Alapítvány. „Egy ilyen értékes területe használati jogát gyakorlatilag ingyen adtak át az Ilie Bolojan vezette városnak, miközben minden létező fórumon azt hangoztatták, hogy ez a csere előnyös a nagyváradi magyarságra nézve, és – Szabó Ödön szavaival élve – a helyi magyar közösség hálás lehet lebonyolított ügyletért” – nyilatkozta Csomortányi. A néppárti politikus elmondta: nem csak e fentebbi kérdésben hazudtak az RMDSZ helyi vezetői, hiszen korábban Pásztor Sándor, az RMDSZ városi frakcióvezetője azzal érvelt a csere mellett, hogy az Ady-központ közelében épülő élményfürdőnek szüksége van még további egy hektárnyi területre, mely hiányában nem valósulhat meg a fürdőkomplexum bővítése és pályázati pénzek fognak elveszni. „Mint utólag kiderült, ez is hazugság volt, hiszen az élményfürdő a szóban forgó telek nélkül is megvalósulni látszik” – mondta Csomortányi.

Az Ady-központ ügyét vizsgálva felmerül a kérdés: az református püspökségtől ellopott 1,1 millió eurós projekt hogyan eredményezhetett egy mindössze 309.829 eurós félkész épületet, valamint hová tűnt a fennmaradó 800 ezer eurós különbözet? Szintén kérdéses, hogy a Mecénás Alapítvány vezetői miért mondtak le a több mint 750 ezer eurót érő egy hektáros telek használati jogáról, miközben ezzel szemben az elmúlt 20 évben csak az ortodox egyház közel 200 hektárnyi belterületet kapott Nagyváradon?

„A kialakult helyzet sajnos egyértelmű: az Ady-központ nem valósult meg, az arra szánt források eltűntek, ráadásul a telek használati jogáról is lemondtak az RMDSZ-es alapítvány- és pártvezetők, miközben a cserébe kapott Léda-házat sem hasznosítják. Jól látszik, hogy mindezen történések egyetlen vesztese a nagyváradi magyar közösség. Felmerül tehát a kérdés: mi indokolta azt, hogy az RMDSZ-es mecénások ingyen mondjanak le a még az oly kevés, egy hektárnyi értékes terület használati jogáról a város javára, miközben a magyar történelmi egyházak területeinek csak igen kis hányadát szolgáltatták vissza a döntéshozók? Ismerve a helyi RMDSZ módszereit, nem csodálkoznánk, ha egy újabb háttéralku lapulna az magyarázhatatlan döntések mögött” – fogalmazott Csomortányi István, aki hozzátette: nem beszélhetünk hatékony érdekképviseletről akkor, amikor egy hektár földet sem tudnak megvédeni, ráadásul átláthatatlan ügyletek közepette 800 ezer eurónyi magyar állami támogatás veszett el nyomtalanul.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria