Home » Hírek » Kárpát-medence » Kevesebb felvidéki magyar egyetemista lesz

Kevesebb felvidéki magyar egyetemista lesz

2012. 7. 16.
Megosztás:

A felsőoktatási törvény módosításának eredményeként kevesebb lesz a magyar egyetemista. Az ok: a miniszter csökkenteni akarja a nem műszaki és természettudományi szakokon tanuló diákok számát. A magyar nyelvű képzés túlnyomórészt humán szakokon elérhető.

Kevesebb diákot vehetnek fel jövőre a magyar nyelven oktató egyetemek és tanszékek. Mégha nem is ez a célja az oktatásügyi miniszternek, ez lesz új tervezetének egyik eredménye. Dušan Čaplovič magasabb támogatást adna a műszaki és természettudományi szakok diákjai után, ami maga után vonná a humán szakra felvehető diákok számánakacsökkenését. A magyarul oktató intézményeket ez azért érintené hátrányosan, mert szinte mindegyikben csak humán vagy közgazdasági irányú szakok vannak. A tárca a dotációk megállapításánál a végzősök munkanélküliségi rátájából fog kiindulni. A komáromi Selye János Egyetem ebben a tekintetben kimondottan rosszul áll, a minisztérium által tavaly közzétett listán 32 intézményből a 27. volt 10,9%os abszolvensi munkanélküliségi mutatóval (a közgazdaság szakon végzetteknél 14,2%). Elemzők ugyanakkor már tavaly kritizálták a kimutatást, mivel nem veszi figyelembe az egyes régiók fejlettségét (a Komáromi járásban átlagon felüli a munkanélküliség).

Tavaly a Selyére 673 jelentkezőből 628-at vettek fel, közülük 440-en iratkoztak be. Ha a parlament is megszavazza a tárca tervezetét, ez a szám minden bizonnyal csökkenni fog. Feltehetően nem jár jól a módosítással a nyitrai egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara sem, ahol szintén főként humán szakok vannak. Az egyetemek vezetői egyelőre támogatják Čaplovič legújabb javaslatát. „Attraktívabbá kell tenni azokat a szakokat, amelyek szakemberhiánnyal küzdenek“ - nyilatkozta Karol Mičieta, a pozsonyi Komenský Egyetem rektora.

[Forrás: Új Szó]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria