Home » Hírek » Partium » Továbbra sem hajlandók elszámolni nyolcszázezer euróval?

Továbbra sem hajlandók elszámolni nyolcszázezer euróval?

2016. 2. 10.
Megosztás:

Csomortányi István keddi sajtótájékoztatóján ismét téma volt a nagyváradi Ady-központ ügye. Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke felszólította Szabó Ödön RMDSZ-es politikust, a Mecénás Alapítvány ügyvezetőjét, hogy adjon számot arról, hová tűnt a magyar kormány részéről a partiumi magyar közösségnek szánt több százezer eurónyi támogatás.

Továbbra sem hajlandók elszámolni nyolcszázezer euróval?

„Mára már szappanoperaivá terebélyesedett a nagyváradi Ady-központ ügye” – kezdte mondandóját Csomortányi István. Mint ismeretes, 2001-ben a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Széchenyi-terv keretében, 1,1 millió eurót (mintegy 250 millió forintot) nyert egy Érmindszentre tervezett kulturális zarándokhely és idegenforgalmi célokat szolgáló beruházás megvalósítására. A kulturális-turisztikai központ közhasznú tevékenységet látott volna el, ám a magyarországi kormányváltás után a Medgyessy-kabinet az elnyert támogatást az RMDSZ bihari pártalapítványának, a Mecénás Alapítványnak utalta át. Ez 49 évre kapta meg azt a nagyváradi területet, ahol a felépítendő központnak állnia kellett volna, a projekt azonban nem valósult meg, mindössze egy konferenciatermet építettek fel, melyet aztán szinte bárki kibérelhetett lakodalmazás, bankettezés, bálozás és bulizás vagy épp a Hit Gyülekezete szervezte szeánsz céljára.

2008-ban a városvezetés felülvizsgálta az épület használati formáját, melynek nyomán kiderült: ott nem csupán közhasznú tevékenységet folytattak, ezért egy 230 ezer lejes adóhátralékot határoztak meg a Mecénás Alapítvány terhére. Ekkor úgy tűnt, az épületet akár el is árverezhetik, 2014-ben azonban cseremegállapodást kötött az önkormányzat és az alapítvány, melynek értelmében utóbbi elcserélte a terület használati jogát és a szállodatorzót az ún. Léda-házra: előbbieket 310 ezer euróra becsülték, míg utóbbit 283 ezer euróra, a különbözetet pedig beszámolták a felhalmozott adóhátralékba.

Továbbra sem hajlandók elszámolni nyolcszázezer euróval?

Csomortányi István ugyanakkor rámutatott: mind a mai napig nem tudni, hogy az 1,1 millió euróból becslések szerint fennmaradó 800 ezres összeggel mi történhetett? A politikus emlékeztetett: tavaly augusztusban kiderült, hogy a félkész épületet árverésre bocsájtják, majd 920 ezer euróért (+ áfa) el is kelt az eredetileg a Partium magyarságának kulturális színtereként elképzelt Ady-központ. Az ingatlant „véletlenül” az azóta elhunyt Mudura Sándorhoz tartozó cég vásárolt meg, aki egyébként az RMDSZ-es alapítvány létrehozója is volt. „Jól látható, hogy az elmúlt években több mint 800 ezer eurónak veszett nyoma, s az 1,1 millió eurós támogatásból a Mecénás Alapítvány mindössze egy 283 ezer eurót érő ingatlant tud felmutatni, ami amúgy évek óta használaton kívül áll. Folyamatos ködösítés és hazudozás jellemezte ezt az ügyet, ráadásul többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó az alapítvány ügyvezetője, Szabó Ödön elszámolni a hiányzó összeggel” – mondta Csomortányi István, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban félkész állapotában lévő Ady-központot azóta a földel tették egyenlővé. A Néppárt politikusa a sajtótájékoztatón ismét felszólította az azóta parlamenti képviselővé avanzsált Szabó Ödönt, hogy számoljon el a magyar közösségnek szánt támogatás sorsáról.

Egy másik, évek óta húzódó nagyváradi ügyről, a történelmi magyar utcanevek helyzetéről is szó esett a sajtótájékoztatón. Csomortányi elmondta: a több mint tíz éve tartó küzdelem egyelőre nem hozott jelentős áttörést (noha néhány internetes applikáció, így például a Google térkép-alkalmazása is, már feltünteti Nagyvárad történelmi magyar utcaneveit), ezért most azzal a kéréssel fordultak az önkormányzathoz, hogy a műemléki védettség alatt álló belváros 190 utcájára helyezzék ki azok magyar elnevezését is, mely – a Néppárt helyi vezetői szerint – az európai értékrenddel összhangban, a többségi románság számára is elfogadható gesztus lehet.

A nagyváradi kerülőút építése kapcsán – melyről a napokban nyilatkozott a városvezetés – a Néppárt Bihar megyei elnöke elmondta: bár egyetértenek a fejlesztési tervvel, nem hagyható figyelmen kívül, hogy az elmúlt évek beruházásaiból szándékosan kimaradt a többségében magyarok lakta Biharpüspöki negyed fejlesztése. Példaként említésre került az „a nemrégiben félkészen átadott, gyorsforgalminak nevezett út, mely sehova sem vezet, ami Ilie Bolojan polgármesternek egy tipikus presztízsberuházása volt, s mintegy 16 millió euróba került. Az ilyen és ehhez hasonló átgondolatlan látványinvesztíciók helyett ideje lenne ésszerűen elkölteni a beérkező – többnyire európai uniós – támogatásokat” – mondta Csomortányi István.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria