Home » Hírek » Erdély » „A közpénzből épített parkolók legyenek díjmentesek”

„A közpénzből épített parkolók legyenek díjmentesek”

2013. 12. 3.
Megosztás:

Csíkszereda önkormányzatának Néppárt frakciója a legutóbbi testületi ülésen garanciát szeretett volna kapni a városvezetéstől, hogy a Gyermek sétány felújítását követően, az ott létrehozandó parkolókat nem teszi fizetésessé. A városvezetés nem tett ilyen irányú ígéretet, így borítékolható, hogy újabb közpénzből megépített parkolók kerülnek a City Parking kezelésébe és válnak fizetőssé.

„Örvendetes, hogy a Gyermek sétány is az önkormányzat beruházása révén sok év után megújulhat és emberibb arculatot kaphat az eddig rendkívül elhanyagolt városrész” – fogalmazott Soós Szabó Klára önkormányzati képviselő keddi sajtótájékoztatóján, amit Tőke Ervin önkormányzati képviselővel közösen tartott.

Soós Szabó Klára hangsúlyozta: a Néppárt frakció egyetlen kifogása a felújítással kapcsolatban az volt, hogy a városvezetés nem garantálta, hogy a létrehozandó parkolókat nem teszi fizetésessé. „A tervben parkírozók létrehozása is szerepel. Mi azt kértük, foglalják bele a tervbe, hogy azok a parkírozók közhasználatra legyenek bocsájtva díjmentesen, tehát, azokért a parkírozókért a lakóknak ne kelljen fizetnie. Azt mondtuk, amennyiben garanciát kapunk arra, hogy a parkírozókat sem alakítják fizetésessé, mi teljes egészében tudjuk támogatni azt a felújítási tervet, amennyiben nem kapunk erre vonatkozólag garanciát, tartózkodunk. Ráduly Róbert Kálmán polgármester, illetve Szőke Domokos és Antal Attila alpolgármesterek még ígéretet sem tettek arra, hogy a megépítendő parkolók nem lesznek fizetésesek.” – fejtette ki Soós.

„A közpénzből épített parkolók legyenek díjmentesek”

„Mi azt szeretnénk, hogy a városban ne mi emberek legyünk a parkírozókért, hanem fordítva, a parkírozók legyenek érettünk és a parkírozók szolgáljanak ki minket, hisz közterületen vannak, a beruházások pedig közpénzen voltak megvalósítva. A testületi ülésen is elmondtam: amennyiben a hivatal elképzelése az, hogy a Gyermek sétányon kialakítandó parkolók is fizetésesek legyenek, akkor viszont a parkírozó cég, a City Parking saját költségén, bevételéből állja ezeket a beruházásokat.” – tette hozzá Soós. Ugyanakkor a képviselő megjegyezte: a parkolásból befolyó biztos jövedelemforrást a város nem kellett volna kiengedje a kezéből, hisz amennyiben a város kasszájába folyna be a parkolási díj, akkor a városvezetésnek az adókat és illetékeket sem kellett volna megemelje, mint ahogy történt ez nemrégiben. (Mint ismeretes a Néppárt nem szavazta meg az adók és illetékek növelését).

Az egyéni szerződések jelentenék a megoldást

A Közüzemek Rt. (Goscom) a felhalmozott lakossági tartozások miatt, nemrégiben Csíkszereda legnagyobb lakószövetségénél irányozta elő a fűtés- és melegvíz-szolgáltatás elzárását, ami több mint félezer lakrészt érint, nagy részt olyanokat is, ahol a tulajdonos rendesen fizette a szolgáltatásért járó díjat. „Ezt a fajta problémát az egyéni szerződések megkötésével lehetne orvosolni” – mondta Tőke Ervin. „A Közüzemeknél sajnos nagy gondok vannak. Nem normális helyzet az, hogy egy olyan rendszer, ami azért volt kitalálva mindenhol a világon, mert olcsóbb, mint a kiskazános megoldás, itt nálunk mégis drágább. Mandátumom alatt is hatalmas összegeket költöttek a csövek kicseréléséhez és egyéb újításokra. Valami gond van a rendszerrel, ezért át kell gondolni azt. A lakosok sorra válnak le a rendszerről - jogosan - mert mindenki azt nézi, hogy a családjának mennyivel marad több. Jelenlegi helyzetben sajnos a kiskazánok jelentik a megoldást, viszont nem kéne Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely sorsára jutni, ahol megszűnt a távhőszolgáltatás. Csíkszeredában nagyon sok pénzt áldoztak az egész rendszerre, ezért egy független szakértői csoportnak kellene átvilágítani azt” – fejtette ki Tőke.

A sajtótájékoztatón rámutattak, hogy Nyugat-Európában falvakon is távfűtéses rendszer van, mert gazdaságosabb, környezetbarátabb, biztonságosabb és egészségesebb, emellett nem elhanyagolható tény, hogy a szolgáltatás egyénre szabott. A nálunk alkalmazott kollektív szerződés nem megoldás. A nyugat-európai minta alkalmazásával visszatérnének az emberek a távhőrendszerre. Nagyváradon és más városokban már van erre példa, csak úgy kell működtetni a rendszert, hogy az valóban közszolgáltatás legyen és ne közzsarolás.

„Már az előző mandátumaim ideje alatt is, számtalanszor interpelláltam és javasoltam a Goscom átvilágítását, de választ nem kaptam, a javaslat süket fülekre talált. Úgy néz ki a városnak nem érdeke a távhőrendszer működtetése, pedig milliárdok lettek belefektetve különböző fejlesztésekre, amennyiben nem hamis beruházások voltak ezek, akkor bűn lenne kihasználatlanul hagyni. Viszont, ha csak papíron történtek meg ezek a befektetések, akkor annak felelősei kellene legyenek, ugyanis közpénzből rengeteget költöttek el a rendszer kiépítésére.” – jegyezte meg Soós Szabó Klára a Közüzemek Rt.-vel kapcsolatosan.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria