Home » Hírek » Erdély » A magyarországi választásokra való regisztráció nemzetpolitikai feladat, amely együttműködést igényel

A magyarországi választásokra való regisztráció nemzetpolitikai feladat, amely együttműködést igényel

2013. 11. 5.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ugyanúgy nemzetpolitikai jelentőségű feladatnak tekinti a magyarországi választási regisztrációt, mint a honosításban való segédkezést, és mindkét szervezet segíteni fog az embereknek mind a regisztrációban, mind pedig a választásra jogosultak mozgósításában – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Toró T. Tibor, a Néppárt elnöke, Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, valamint Ferencz Attila, a Néppárt regisztrációs biztosa tartott november 5-én Kolozsváron.

A magyarországi választásokra való regisztráció nemzetpolitikai feladat, amely együttműködést igényel

Sándor Krisztina emlékeztetett arra, hogy az EMNT derekasan kivette és továbbra is kiveszi a részét a honosítási folyamatban, hiszen világszinten a honosítási kérelmek 30 százalékát az Erdély-szerte működő EMNT-irodákban állítják össze. „A külhoni magyar állampolgárok szavazójogának biztosítása után természetes, hogy a következő lépés a segítségnyújtás a választási regisztrációban” – jelentette ki Sándor Krisztina. Nemzetpolitikai feladatnak nevezte a külhoni magyar állampolgárok részvételét a magyarországi országgyűlési választásokon, hiszen ezzel a nem Magyarországon élő magyar közösségek visszaigazolhatják az elmúlt húsz év magyar kormányainak nemzetpolitikai munkáját.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke leszögezte: az erdélyi magyarok a regisztrációval, majd a választásokon való nagy arányú részvétellel jelezhetik, hogy fontosak számukra az utóbbi évek nemzetpolitikai fejleményei, ilyen például a magyar alaptörvény kidolgozása, a nemzeti összetartozás törvényének elfogadása, a magyar állampolgárság kiterjesztése, illetve a szavazati jog megadása a külhoni magyar állampolgároknak. Az erdélyi magyarok számára újdonság a kedvezményesen megszerezhető magyar állampolgárság, de ugyanígy újdonság a regisztráció és a levélben szavazás intézménye is, ezért a Néppárt számára kiemelt fontossággal bír, hogy felajánlja segítségét mindehhez – tette hozzá Toró. Elmondta: a Néppárt számára a regisztráció nem vetélkedés vagy pártpolitikai verseny: „a Székelyek nagy meneteléséhez hasonlóan a regisztrációban és a mozgósításban is az együttműködésé a főszerep, ezért szólítom az RMDSZ-t, amely a legnagyobb hálózattal rendelkezik, és az egyházakat is, hogy vegyék ki a részüket a regisztráció ösztönzéséből és a mozgósításból”.

A magyarországi választásokra való regisztráció nemzetpolitikai feladat, amely együttműködést igényel


Toró elmondta, hogy a Néppárt elnöksége november 4-i ülésén Ferencz Attilát bízta meg a regisztrációs biztosi szerepkör ellátásával, Ferencz ugyanis Kézdivásárhely korábbi alpolgármestereként, a kézdivásárhelyi Vigadó egykori igazgatójaként rendelkezik megfelelő rendszer-koordinációs tapasztalattal, hogy szakmailag irányítsa a regisztrációs segítségnyújtás folyamatát.

Ferencz Attila emlékeztetett arra, hogy az EMNT-irodákban működő demokráciaközpontok két éve dolgoznak együtt a magyar külképviseletekkel a honosítási folyamatban, a regisztrációban való segítség pedig már elkezdődött: közel harminc irodában űrlapokat bocsátanak az emberek rendelkezésére, a november 1-jétől beindult online regisztráció lehetőségére is felhívják a figyelmet, igény esetén pedig házhoz is mennek. „Továbbá tartjuk a kapcsolatot a magyarországi választási hatósággal, hogy a lehető legrövidebb időn belül értesíthessük az érdeklődőket az újdonságokról” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón egyébként Toró T. Tibor nyilvánosan regisztrált a http://valasztas.hu/ honlapon, bebizonyítva ezzel, hogy a procedúra néhány percnél többet nem vesz igénybe.

Az együttműködés kapcsán a Néppárt elnöke arról is beszélt, hogy az RMDSZ által bejelentett autonómiatervezetnek is a közös munka eredményének kellene lennie. „Legyen az előkészítése közös munka, legyen az erdélyi magyarok közös tervezete, ne csak egyetlen párté” – tette hozzá. Nem szolgálja az előrelépést Frunda György autonómia-ellenes üzenete, ugyanis a miniszterelnöki tanácsos éppen az egységes román nemzetállami szemlélet mellett foglalt állást, amikor egy nappal korábban a Székelyföld sajátos jogállása ellen foglalt állást, holott minde a Székely Nemzeti Tanács székelyföldi autonómia-statútuma, mind az RMDSZ által bejelentett tervezetnek éppen a sajátos jogállás a sarkalatos pontja – fejtette ki. Toró szerint van még tennivaló a román politikummal és a román társadalommal való párbeszéd terén is.

Ennek kapcsán Sándor Krisztina bejelentette, hogy az EMNT a Bálványos Intézettel közösen román-magyar autonómia-konferenciát rendez november 16-án Sepsiszentgyörgyön, román és magyar politikusok, politológusok és más szakemberek részvételével, a célja pedig az, hogy meginduljon az érdemi párbeszéd az autonómia kérdéséről a román társadalom eziránt fogékony rétegével.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria