Home » Hírek » Erdély » Csendes tüntetés a székelyföldi erdők védelmében

Csendes tüntetés a székelyföldi erdők védelmében

2014. 1. 16.
Megosztás:

Közel kétszázan vettek részt a Holzindustrie Schweighofer Rétyre tervezett faipari beruházása ellen szervezett szerdai tüntetésen Sepsiszentgyörgyön.

Csendes tüntetés a székelyföldi erdők védelmében

Az Indigó csoport által kezdeményezett csendes utcai megmozduláson a résztvevők gyertyákkal, mécsesekkel, karjukon fehér szalaggal demonstráltak a háromszéki megyeház előtt. A transzparenseken „A rétyi ügy, nem csak rétyi ügy”, „Fát vágtok, szondát ültettek”, „Követeljük az építkezési engedély visszavonását”, „Állítsátok meg Székelyföld letarolását”, „Mi választottunk, minket képviseljetek”, „230 000 ember sorsáról döntötök” feliratok voltak olvashatók.

Tőke Ervin, a Minta elnöke, aki úgy véli, hogy Hargita megyét jobban érinti az erdőkitermelés, mint Háromszéket, kifejtette: Hargita megye éves fenyőkitermelése egymillió köbméterre tehető, a Holzindustrie Schweighofer csoport pedig éppen fenyőfával dolgozik. Ezt a famennyiséget eddig is eladták, akár az osztrák csoportnak, akár helyi feldolgozóknak. A kérdés: honnan fogják a további nyolcszázezer köbmétert kivágni? Amióta a hazai piacon megjelent a HS, azóta az árak annyira felmentek, hogy a helyi vállalkozók lassan nem bírják megvásárolni a nyersanyagot, ezért emberek sokasága maradhat munka nélkül.

Csendes tüntetés a székelyföldi erdők védelmében

A tiltakozók között volt Sánta Imre, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sepsiszéki elnöke, valamint Benedek Erika, az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei elnöke.
„Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a Schweighofer típusú beruházások nem kívánatosak a térségben, miként a Kommandón történő fúrások sem. A rétyi fűrészüzem megvalósítása az eddiginél jóval nagyobb méretű fakitermelést generál. Például, ha cukorgyár érkezne a térségbe akkor nagy valószínűséggel megemelkedne a cukorrépa termelés, így a rétyi beruházás által, valószínűleg megemelkedik a fakitermelés, ami számos fával foglalkozó kisvállalkozót fog negatívan érinteni. Jóval több munkahely szűnhet meg, mint amennyi teremtődik. Ugyanakkor a környezetvédelmi szempont sem hanyagolható el. Nem lehet tudni, mi fog történni a melléktermékekkel. Tehát számos olyan tényező van, ami nem kívánatos a térségben”. – fejtette ki Benedek Erika.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria