Home » Hírek » Románia » Nem adnák az adókat Bukarestnek a vidéki polgármesterek

Nem adnák az adókat Bukarestnek a vidéki polgármesterek

Pártszínezettől függetlenül felháborítónak tartják az erdélyi és partiumi polgármesterek a Ponta-kormány azon tervét, miszerint az ingó és ingatlan javak adójának begyűjtését a helyi önkormányzatok helyett az adóhatóságokra (ANAF) bíznák.

helyi elöljárók úgy vélik, az elképzelés ellentmond a decentralizáció elvének, ugyanakkor attól tartanak, hogy a helyi adók egy része így nem kerülne vissza a helyi költségvetésbe, a pénz egy részét visszatartanák az államkasszába. A városvezetők  attól is tartanak, hogy késéssel jutnának a pénzükhöz.  Eközben  a helyi költségvetések legkevesebb 20 százaléka a helyi adókból származik.

A tervezett intézkedés sokuk véleménye szerint elbocsátásokat vonna maga után, a helyi adóhivatalok alkalmazottai az utcára kerülnének. Azt a lehetőséget egyébként, hogy a ház, a telek és a gépkocsi után fizetendő adókat a helyi hatóságok nevében az adóhatóságok gyűjtsék be, a kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) augusztusban rögzített, kiegészítő szándéknyilatkozatában vetette fel, azzal indokolva a lépés szükségességét, hogy ezzel a módosítással hatékonyabb lenne az adóbegyűjtés.

Antal Árpád: sérül a helyi autonómia elve

„Ez az elképzelés sérti a helyi autonómia elvét, újabb kísérlet a központosításra” – fogalmazta meg a Krónika megkeresésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy  polgármestere hangsúlyozta, senkinek sincs nagyobb érdeke, hogy begyűjtse a temesvári, a sepsiszentgyörgyi vagy a caracali adót, mint a helyi önkormányzatnak, ezek ugyanis  ezekből a pénzekből élnek és fejlesztenek.

A székelyföldi elöljáró szerint ugyanakkor nincs semmi garancia arra, hogy a teljes összeg visszakerül majd a településekhez, hiszen – az eddigi tapasztalat szerint – az önkormányzatokra források nélküli hatásköröket ruházott a kormány. „A polgármesteri hivataloknak megvan a helyi adók begyűjtéséhez a megfelelő apparátusuk, és eddig is megfelelően végezték ezt a feladatot. Ugyanakkor az adóhatóságnak jelenleg is megvan az eszköze arra, hogy a helyi adók begyűjtését ösztönözze, hiszen teljesen tisztességes módon az áfavisszaosztás képletében a behajtott helyi adók mértékét is figyelembe veszik. Amelyik település nem gyűjtötte be hatékonyan a helyi adókat, az áfából is kevesebbet kap vissza” – magyarázta Antal Árpád.

A sepsiszentgyörgyi városvezető szerint a kormánynak inkább arra kellene megoldást találnia, hogy növelje a helyben maradó személyi jövedelemadók értékét. „Amikor 2010 júliusában a közalkalmazottak fizetését csökkentették, akkor a személyi jövedelemadók helyben maradó részét is visszavették. Most, hogy növelték a fizetéseket, ezt az összeget is vissza kellene emelni a 2010. júliusi szintre” – szögezte le a polgármester, hangsúlyozva, hogy a fizetésemelést kénytelenek lesznek a fejlesztésekre elkülönített költségvetési tételekből átirányítani, mivel a működési költségeket nem lehet csökkenteni. „Két alkalommal is csökkentették a személyi jövedelemadó helyben maradó részét, ha ezt visszakapjuk, megoldódna a fizetésemelés” – fejtette ki Antal Árpád.

Ellenzéki ellenkezés

A helyi önkormányzatok érdeke, hogy minél hatékonyabban begyűjtsék a helyi adókat, hiszen a helyi költségvetésből kell finanszírozniuk a helyi projekteket – véli Emil Boc, Kolozsvár demokrata-liberális párti (PDL) polgármestere is. „1999-ig az adóhatóság gyűjtötte be ezeket az adókat, s miután a polgármesteri hivatalok átvették a feladatot, növekedtek a bevételek. Az adóhatóság gyűjtse továbbra is az országos költségvetésbe befolyó összegeket, hiszen hatalmas kinnlevőségek vannak. Ha a helyi adók behajtását átveszi, nem lehetünk biztosak abban, hogy a pénzt időben és maradéktalanul megkapjuk” – hangoztatta Emil Boc. Kolozsvár költségvetésének mintegy 8 százalékát teszik ki az ingó és ingatlan javakra kirótt adók, erre az évre a becslések szerint 80 millió lej folyik be ennél a tételnél a kincses város kasszájába.

George Scripcaru, Brassó  szintén PDL-s polgármestere eközben arról számolt be, hogy 97 százalékos hatékonysággal gyűjtik be a helyi adókat. Antal árpádhoz hasonlóan ugyanakkor leszögezte, a költségvetési autonómia szempontjából ostoba ötlet az adóhatóságra bízni a helyi adók behajtását. 
Mircea Moroşan, Bánffyhunyad  demokrata-liberális polgármestere a kérdésben úgy vélekedett, hogy a helyi hatóságoknak tudniuk kellene, mi történik a pénzzel, megkapják-e majd a teljes összeget a települések, vagy egy hányadát visszatartják a központi költségvetésbe. „Mi ellenzékben a legrosszabbra számítunk” – hangsúlyozta, hozzátéve, a bánffyhunyadi romáknak palotáik, luxusgépkocsijaik vannak, és 62 százalékban befizették ezek után az adót, a városban élő románok és a magyarok pedig elmondása szerint 75 százalékban rótták le a közterhet.

Az USL-nek sem tetszik az ötlet

Ostoba ötletnek tartja, hogy a helyi adók begyűjtését a pénzügyi hatóságra bízzák Ovidiu Creţu, Beszterce szociáldemokrata párti  (PSD) polgármestere is, aki szerint ez a módosítás szembemegy a helyi önkormányzatok által kért decentralizációval.

„Amennyi ostobaság történt az elmúlt időszakban, ez már csak hab a tortán. Ha az adóhatóság gyűjti be a helyi adókat, soha nem kapjuk meg a pénzt időben, s ki tudja, mire használják majd. Minden, ami központosítva van, rosszul működik. Ugyanakkor mióta kérjük, hogy a nagy adófizetők is közvetlenül a településeken adózzanak, és ne a központnak. Hagyják, hogy a bevételekkel mi gazdálkodjunk a helyi közösségek érdekében, hiszen erre kaptunk megbízatást a választóinktól” – adott hangot felháborodásának a besztercei elöljáró.

Tévesnek tartja az elgondolást Radu Căpîlnaşiu, Zilah liberális párti polgármestere is. „Folyton a decentralizációról beszélünk, akkor a gyakorlatban nem lehet az ellenkezőjét tenni. A polgármesteri hivatalok mindent megtettek, hogy pontra tegyék a rendszert, hogy naprakész adatokkal rendelkezzenek az adófizetőkről” – érvelt a kormánypárti polgármester.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria