Home

Címke

Mély megrendüléssel értesültünk Márton Zoltán, makfalvi polgármester, közéleti szereplő haláláról. Tragikus hirtelenséggel eltávozott barátunk 2003-ban mind a Székely Nemzeti Tanács, mind pedig az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kezdeményező Testületeinek tagja volt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében két helyszínen, Bánffyhunyadon és Marosvásárhelyen mutatják be – Meleg Vilmos rendezésében – Székelyhídi Ágoston Végítélet című darabját. Az előadás központi témája a 25 évvel ezelőtti temesvári forradalom.

Maksán tartotta március 15-i központi megemlékezését az Erdélyi Magyar Néppárt. A rendezvényen felszólalt Szilágyi Zsolt, pártelnök is. „Összeköt bennünket a hit, a szeretet és a szabadság nemes eszménye” – kezdte beszédét Szilágyi. A Néppárt elnöke rámutatott: Kelet-Közép-Európában a szabadságharcok hagyománya összeköti az ott élőket, s az erdélyi magyarság évről-évre, minden március 15-én elkészíti a szabadság leltárát. 

Az Erdélyi Magyar Néppárt vezetősége – ahogy azt korábbi nyilatkozataiban is kifejtette – üdvözli a marosvásárhelyi előválasztás kapcsán kialakult összefogást. Meggyőződésünk, hogy Székelyföld fővárosának, s az ott élő magyar közösségnek egyformán érdeke, hogy szabályos keretek között, kiegyensúlyozott és becsületes versenyben mérettessenek meg a magyar jelöltek.

Az utóbbi három polgármesteri választás bebizonyította, hogy Marosvásárhelyen csakis úgy lehet ismét magyar polgármester, ha a politikai és civil szervezetek közös erőt mutatnak fel. Hosszú idő után, talán most állunk a legközelebb ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk.

Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnöke és Jakab István, a Néppárt marosvásárhelyi elnöke szerda déli sajtótájékoztatójukon számoltak be arról, hogy írásban tájékoztatják Klaus Johannis államelnököt a marosvásárhelyi magyarságot ért jogsérelmekről.

 

Sajnos a Schweighofer-típusú beruházások elsődleges célja a bármilyen (akár illegális) eszközzel való olcsó nyersanyag és olcsó munkaerőbeszerzés. Következményük: a természeti egyensúlyt megbontó visszafordíthatatlan folyamatok, mértéktelenül kiaknázott erőforrások, tönkretett táj, tönkretett (erdő)tulajdonosok, valamint kis- és középvállalkozók, néhány olcsó munkahely ígérete árán százak/ezrek munkahelyének felszámoltatása.

Sepsiszentgyörgyön tartották a Néppárt Kovászna megyei tisztújító küldöttgyűlését. A május 21-én megszervezett küldöttgyűlésen megyei elnöki mandátumot nyert Balázs Attila, a Néppárt kézdivásárhelyi szervezetének elnöke. Az elnök munkáját alelnöki minőségben Orbaiszékről Szőcs Levente, Kézdiszékről Ilyés Botond, Sepsiszékről Kolcza István és Erdővidékről Benedek Erika széki elnökök segítik. Az elnökségben helyet kaptak a mindenkori városi elnökök, valamint Sepsiszék küldhetett egy további elnökségi tagot a testületbe Kocsis Csaba árkosi elnök személyében.

A Madarasi Hargita nemcsak kedvelt kiránduló-, hanem búcsújáró hely is. 30 évvel ezelőtt a csíkmadarasiak állították az első keresztet a csúcsra, a kommunizmus idején néhány lelkes ember az akkori plébános vezetésével vitte ki és állította fel a hegycsúcsra a kitartást és megmaradást is jelképező keresztet.

Tegnap lemondott polgármesteri tisztségéről Ráduly Róbert Kálmán, mert vádat emelt ellene a Korrupcióellenes Ügyészség. Egy EU-konform közéleti környezetben ez nem lenne egy kirívó eset, nem is kellene különösebben foglalkozni vele. A mindennapi normalitás része lenne.

 
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria