Home

Címke

Testvérek és sorstársak vagyunk, mi, erdélyi és felvidéki magyarok. Ugyanazokkal a gondokkal és veszélyekkel küzdünk: elvándorlás és beolvadás. A megoldás is ugyanaz: ahogy azt a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) 2011-ben megfogalmazta, „megmaradásunk és fejlődésünk egyedüli garanciája a területi, perszonális és sajátos jogállású autonómiaformák biztosítása”.

December 9-én Brüsszelben, az Európai Parlament épületében találkozott az Európai Szabad Szövetséget (European Free Alliance) képviselő Eva Bidania Ibargutxi, Krivánszky Miklós, a felvidéki Magyar Kereszténydemokrata Szövetség külügyi alelnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi alelnöke.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Zakariás Zoltán alelnök vett részt a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) plenáris ülésén. A magyar Parlamentben megtartott találkozón Toró T. Tibor értékelte a romániai államelnök-választás eredményét. 

November 14-én pénteken, Budapesten ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet Külügyi és jogi szakbizottsága. Az ülésen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviselétében Sándor Krisztina ügyvezető elnök, az Erdélyi Magyar Néppárt részéről pedig Zatykó Gyula alelnök voltak jelen. 

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, a Méry Ratio Kiadó és a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében, 2015. március 13-án (pénteken) 15:00 órától a budapesti Pintér Galériában bemutatásra kerül Toró T. Tibor „Két pogány közt egy hazáért” című könyve. Az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke kötetében a rendszerváltás utáni politikai események elemzésével foglalkozik, különös tekintettel az autonómiamozgalmak alakulására. 

2015. május 30-án Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke részt vett a magyarországi Jászboldogházán immár hetedik alkalommal megrendezett Hagyományok Hétvégéjén. A megnyitón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Pócs János országgyűlési képviselő után Zakariás Zoltán is köszöntötte az egybegyűlteket, kihangsúlyozva a hagyományok fontosságát, mint összekötő kapcsot a Kárpát-medencében lakó magyarok határokon átívelő nemzetegyesítési folyamatában. 

Kedden, június 30-án, ülésezett Budapesten az Országházban a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) regionális önkormányzati munkacsoportja.

 
Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, a Stratégiai Bizottság elnöke részt vett a Néppárt felvidéki testvérpártja, az európai autonomista és regionális politikai szervezeteket tömörítő Európai Szabad Szövetség tagpártja, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség második alkalommal megszervezésre került Országos Kongresszusán. 

November 6-án, Lendván, ünnepi üléssel és gálaesttel ünnepelte 40 éves fennállását a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK). Az eseménysorozaton részt vettek a Kárpát-medence magyar szervezeteinek vezetői, a magyar és szlovén kormány képviselői, muravidéki és magyarországi polgármesterek, valamint az önkormányzati tanács tagjai, illetve volt elnökei. Az Erdélyi Magyar Néppártot Zakariás Zoltán alelnök képviselte.

A Baranya megyei Fidelitas szervezésében tartottak ifjúsági konferenciát Pécsett. Az eseményen Kolozsvárról részt vettek a MINTA, valamint a Magyar Ifjúsági Tanács és tagszervezeteinek képviselői is. A Néppárt ifjúsági szervezetét Sándor Eszter alelnök, a Magyar Ifjúsági Tanácsot pedig Fancsali Barna, a szervezet elnöke képviselte.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria